• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept za leskovačku mućkalicu: Specijalitet sa juga od preostalog mesa sa roštilja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalno, za prvomajske praznike mnogi roštiljaju u prirodi, pa ako vam ostane mesa, ovo jelo sa juga Srbije je prava prilika da ga iskoristite za još jedan obrok

  • 3
Lekovačka mućkalica Foto: Shutterstock

Recept za ovo jelo koje je se smatra tradicionalnim specijalitetom sa juga Srbije, odnosno Leskovca, nastao je, kažu, slučajno. Poznati po najboljem roštilju na prostorima Balkana, Leskovčani su se dosetili kako da iskoriste pečeno meso koje im je ostajalo posle neke svetkovine za koju su ga spremali.

Uz luk i crvenu papriku, po kojoj je, pored roštilja, takođe poznat ovaj kraj, napravili su leskovačku mućkalicu koja je ubrzo postala tražen specijalitet na meniju mnogih kafana širom Balkana.

Ovo jelo sada je jedan od simbola srpske kuhinje, ali i đakonija koju rado, oduševljavajući se njom, degustiraju i strani turisti koji kroče naše prostore.

Sastojci: 

  • 6 komada svinjskog vrata
  • 3 glavice crnog luka
  • 6 pečenih crvenih paprika
  • 300 g paradajz pelata
  • 2 lista lovora
  • malo soli i bibera
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 1 kašičica slatke tucane paprike
  • 2 dl vode
  • malo ulja
  • malo peršunovog lista

Iskoristite parčad svinjskog vrata koja su vam ostala od roštilja ili ako pravite iz početka posolite ih, pa ih ispecite na roštilju ili na gril tiganju bez masti i ulja.

Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte iseckanu papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.

Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.

Dodajte začine po ukusu, trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku.

Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.

Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dragudavac

    1. maj 2022. | 14:52

    To je novokomponovani i nije originalan recept!

    Podelite komentar

  • Stole

    3. maj 2022. | 15:09

    To nema veze sa mućkalica toje recept za papaznaniju, vi nikada niste videli a kamoli probali Pravu Leskovački mućkalica. Po staroj izreci PAPIR TRPI Sve možeš po njemu pisati sve i svašta i ovom prilikom pitam autora tog recepta za mućkalica dali je on ikada video kako izgleda mućkalica a nu ni da pitam dalje slučajno probao pravu Leskovački mučkalicu. Taj recept nema veze sa mućkalica, ima veze sa smućkalicom. Pravi recept za Leskovačku mućkalica košta mnogo za njega znaju sa o pravi gurmani. Zamolio bih vas da ne kaljate ime Leskovačkog roštilja a posebno pojedinih specijalitet koji su osvajali zlatne medalje na takmičenju u Italiji i to baš Leskovačka mućkalica a majstor te mućkalica je bio Đikić Miodrag iz Stuble moj kolega i prijatelj.

    Podelite komentar

  • bosle123

    1. maj 2022. | 13:28

    Karavlaske muckalice Pajooo

    Podelite komentar