
Uštipci s kvascem, neodoljivo mekani i hrskavi: Recept za savršen doručak
Nema ništa lepše nego kad se ujutro kućom proširi miris sveže prženog testa. Uštipci su svakako na vrhu liste i ujedno doručak koji je decenijama omiljen u kućama širom Balkana.
Prednost ovakvog doručka je što ga možete poslužiti i u slatkoj i u slanoj varijanti, i što ga vole sve generacije.
Iako svaka domaćica ima svoj recept za uštipke, mi donosimo proverenu varijantu sa tačnim merama, tako da će i početnicima u kuhinji biti lako da naprave savršen doručak.
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 400 g mekog brašna tip-400
- 300 ml mlake vode
- soli po ukusu
- kašičica šećera
- kašika bilo koje domaće rakije
- ulje za prženje
Priprema:
Ugrejte vodu taman toliko da se smlači, pa skinite sa šporeta, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Promešajte i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom preručite smesu sa kvascem u činiju, dodajte ostatak brašna, so i rakiju, pa varjačom izradite testo. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta.
U dublju šerpu sipajte ulje, zagrejte ga, pa u vruće ulje kašikom vadite uštipke i pržite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, izvadite ih i držite ih par minuta na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
Služite sa sirom, jogurtom, pavlakom, kajmakom ili nekim slatkim namazom.
Prijatno!
Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "Lidl" ove sezone otkupio oko 5.000 tona lubenice iz Srbije
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marica
Interesuje me zašto se dodaje rakija. Hvala .
Podelite komentar