• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uštipci s kvascem, neodoljivo mekani i hrskavi: Recept za savršen doručak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uspevaju čak i početnicima u kuhinji

  • 0
Uštipci Foto: Shutterstock

Nema ništa lepše nego kad se ujutro kućom proširi miris sveže prženog testa. Uštipci su svakako na vrhu liste i ujedno doručak koji je decenijama omiljen u kućama širom Balkana.

Prednost ovakvog doručka je što ga možete poslužiti i u slatkoj i u slanoj varijanti, i što ga vole sve generacije.

Iako svaka domaćica ima svoj recept za uštipke, mi donosimo proverenu varijantu sa tačnim merama, tako da će i početnicima u kuhinji biti lako da naprave savršen doručak.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 400 g mekog brašna tip-400
  • 300 ml mlake vode
  • soli po ukusu
  • kašičica šećera
  • kašika bilo koje domaće rakije
  • ulje za prženje

Priprema:

Ugrejte vodu taman toliko da se smlači, pa skinite sa šporeta, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Promešajte i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom preručite smesu sa kvascem u činiju, dodajte ostatak brašna, so i rakiju, pa varjačom izradite testo. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta.

U dublju šerpu sipajte ulje, zagrejte ga, pa u vruće ulje kašikom vadite uštipke i pržite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, izvadite ih i držite ih par minuta na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.

Služite sa sirom, jogurtom, pavlakom, kajmakom ili nekim slatkim namazom.

Prijatno!

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti