
Hrskavi štapići sa maslinama: Zalogaj u kome će uživati cela porodica
Ukoliko ste se uželeli hrskavog peciva koje miriše na mediteransku kuhinju, a uz to hoćete zdrav i ukusan doručak, recept koji je pred vama ispuniće vaše gastronomske želje.
Hrskavo pecivo sa maslinama i parmezanom biće prava radost za nepca. Pored toga što je odličan zalogaj za doručak, može da posluži i kao užina.
Štapiće sa maslinama, u kojima će uživati svi vaši ukućani, ali i gosti nije teško napraviti.
Sastojci:
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- oko 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- 350 ml tople vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- 100 g maslina
- 50 g parmezana
Za premazivanje:
• 1 jaje
• susam, semenke lana
Priprema:
Masline naseckajte na kockice. U posudu u kojoj ćete mesiti testo, sipajte toplu vodu, šećer, kvasac i ulje, pa ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Postepeno dodajte brašno, a onda i so, pa mesite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi za prste. Testo stavite na pobrašnjenu podlogu i mesite dok ne postane elastično, pa formirajte kuglu.
Premažite posudu tankim slojem ulja i vratite testo. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči. Potom ga još jednom blago i lagano premesite i ostavite da se još jednom podigne.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje.
Testo lagano istresite na pobrašnjenu podlogu, oklagijom razvucite u oblik pravougaonika, pa po donjoj polovini testa pospite seckane masline i parmezan.
Preklopite gornjom polovinom. Isecite teto na trake oko 1 cm širine. Uvrćite ih oko ose držeći za krajeve i ređajte na pleh, sa blagim razmakom između.
Umutite jaje i premažite štapiće, pa ih pospite susamom i semenom lana. Pecite ih na 200 stepeni 15 do 20 minuta dok lepo ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.