• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jogurt štiti od visokog pritiska

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan niskomasni jogurt na dan u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću sprečava nastanak hroničnih bolesti srca i deluje na smanjenje sistolnog pritiska

  • 0

Ljudi koji godinama redovno piju jogurt u proseku imaju za 31 odsto manji rizik od hipertenzije nego oni koji izbegavaju taj mlečni proizvod, otkrili su američki naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje srca.

Tokom 15 godina oni su posmatrali više od 2.000 dobrovoljaca, koji su na početku imali uredan krvni pritisak. Oni koji su redovno pili jogurt na kraju studije znatno su ređe razvili povišen krvni pritisak, a pokazalo se da čak i male količine ovog zdravog napitka mogu da pomognu u regulaciji pritiska.

- Osim blagotvornog učinka na krvni pritisak i rad nadbubrežnih žlezda, jogurt je odlična namirnica, jer u sebi sadrži velike količine kalcijuma i proteina potrebnih za dobro funkcionisanje organizma. Zbog toga je jedan niskomasni jogurt na dan u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću recept koji može sprečiti hronične bolesti srca – tvrde naučnici.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti