Meko vazdušasto testo koje miriše na puter savršena je osnova svakog doručka. Možete ga kombinovati sa slatkim i slanim namazima, ali i poslužiti uz glavno jelo i sezonsku salatu za ručak ili večeru.
Balon-lepinje posebno su popularne u Turskoj, gde slove za kraljicu svečane trpeze.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- kašičica šećera
- 170 ml vode
- čaša jogurta (180 ml)
- kašičica soli
- ulje za prženje
- 50 g putera
Priprema:
Zagrejte vodu tek da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo brašna. Sve lepo razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom preručite aktivirani kvasac u veću posudu, dodajte brašno, so i jogurt, i sve dobro umesite. Posudu sa testom prekrijte krpom ili streč-folijom i ostavite testo da narasta sat vremena na toplom mestu.
Posle sat vremena prebacite testo na pobrašnjenu površinu, još jednom ga premesite, pa formirajte oblik valjka i isecite na osam delova. Svaki deo razvucite oklagijom tako da dobijete lepinju, pa ih sve prekrijte krpom i ostavite da odstoje još deset minuta.
U tiganj sipajte ulje, uključite ringlu na najjaču temperaturu, pa kad se ulje sasvim zagreje, spustite prvu lepinju. Pecite je 30 sekundi, pa je okrenite na drugu stranu i tako radite sve dok se testo ne podigne i ne postane poput balona. Na isti način ispecite preostalih sedam lepinja i vruće ih premažite puterom.
Prijatno!
Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.