Balon-lepinje sa puterom: Recept za testo koje je lepše od somuna

 
  • 0

Meko vazdušasto testo koje miriše na puter savršena je osnova svakog doručka. Možete ga kombinovati sa slatkim i slanim namazima, ali i poslužiti uz glavno jelo i sezonsku salatu za ručak ili večeru.

Balon-lepinje posebno su popularne u Turskoj, gde slove za kraljicu svečane trpeze.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica šećera
  • 170 ml vode
  • čaša jogurta (180 ml)
  • kašičica soli
  • ulje za prženje
  • 50 g putera

Priprema:

Zagrejte vodu tek da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo brašna. Sve lepo razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom preručite aktivirani kvasac u veću posudu, dodajte brašno, so i jogurt, i sve dobro umesite. Posudu sa testom prekrijte krpom ili streč-folijom i ostavite testo da narasta sat vremena na toplom mestu.

Posle sat vremena prebacite testo na pobrašnjenu površinu, još jednom ga premesite, pa formirajte oblik valjka i isecite na osam delova. Svaki deo razvucite oklagijom tako da dobijete lepinju, pa ih sve prekrijte krpom i ostavite da odstoje još deset minuta.

U tiganj sipajte ulje, uključite ringlu na najjaču temperaturu, pa kad se ulje sasvim zagreje, spustite prvu lepinju. Pecite je 30 sekundi, pa je okrenite na drugu stranu i tako radite sve dok se testo ne podigne i ne postane poput balona. Na isti način ispecite preostalih sedam lepinja i vruće ih premažite puterom.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti