• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Starinski kolač od šljiva sa karamel prelivom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Probajte ovaj ukusni kolač od šljiva sa karamelizovanim sosom, kome niko ne može da odoli

  • 0
Kolač od šljiva Foto: Shutterstock

Spremite kolač koji je zasitan, a nije previše sladak, idealan za one dane kada želite nešto zabavno za doručak. A sos d šljiva koji se dodaje u sredinu kolača pre pečenja ga čini veoma sočnim.

Serviran sa šoljom mleka, ovaj kolač je idealan obrok za početak dana.

Sastojci:

karamelizovan sos od šljiva:

  • od 6 do 8 isečenih šljiva
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika vanilinog šećera
  • 1/4 šolje šećera
  • 1/4 šolje vode

kolač od šljiva:

  • 1,5 šolja brašna
  • 1/2 šolja kokosovog brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  •  kašike sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 2 kašike šećera u prahu (plus 1 kašika za posipanje)
  • 1 šolja ulja
  • 6 velikih žumanaca
  • 3/4 šolje mleka
  • 6 šljiva (srednje, bez koštica i narezanih na kriške)

Priprema:

Za karamel od šljiva u procesor za hranu stavite šljive, limunov sok i vaniliju i izmiksajte dok ne postane glatko. Ostavite na stranu.

Stavite šećer i vodu u srednju šerpu. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastvori i smesa krčka oko pet minuta. Polako dodajte pire od šljiva i umutite ga da se sjedini. Kuvajte na srednjoj i niskoj temperaturi još oko pet minuta dok se ne zgusne (dodatno će se zgusnuti kako se ohladi).

Ostavite sa strane da se ohladi. Kada se ohladi, stavite u frižider, pokriveno, tako može da stoji do jedne nedelje.

Za tortu od šljiva zagrejte rernu na 200 stepeni. Nauljite pleh i obložite ga papirom za pečenje.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i sodu, cimet i kokosov brašno. Umešajte ulje i žumanca, a zatim i mleko. Mešajte dok se ne formira testo relativno bez gromuljica. Ako je testo veoma gusto, dodajte još jednu kašiku mleka.

Pola testa rasporedite u pripremljenu tepsiju. Prelijte 1/3 šolje sosa od šljiva. Zatim prelijte sos polovinom isečenih šljiva i ravnomerno ih rasporedite. Prelijte preostalo testo preko poslednjeg sloja šljiva i potom poređajte preostale šljive odozgo. Sve pospite jednom kašikom šećera u prahu. Stavite kolač u rernu i pecite sat do sat i 20 minuta.

Kolač je gotov kada ivice postanu zlatno braon boje, odnosno kada čačkalica kojom bocnete sredinu testa, kad je izvadite, ostane čista (ne račuvajući karamel sos iz sredine).

Servirajte toplo ili ostavite da se potpuno ohladi.

Čuvajte kolač u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do pet dana. Obavezno ga poslužite sa dodatnim sosom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti