Proslavite drugi dan Sretenja uz tradicionalan srpski recept: Tajna savršenog jagnjeta pod sačem

M. M.
M. M.  
  • 0

Sač je starinski način kuvanja koji se koristi u Srbiji već vekovima. Ovo je metoda koja se bazira na kuvanju hrane pod glinenim (ili pak metalnim poklopcem), koji je prepun žara i vrućeg uglja. Poznato je da sač daje specifičan, dimljen i bogat ukus, a ovaj način pripreme jela je doživeo pravi preporod u poslednjim decenijama.

Za mnoge porodice, sač nije samo kulinarski ritual, već i simbol porodične tradicije i okupljanja, jer se često koristi na seoskim veseljima i proslavama, jer nije samo način kuvanja koji donosi bogat i pun ukus hrane, već čini da cela kuća miriše na tradicionalne mirise Srbije. Sač je savršen za proslave i praznike, ali i za svakodnevne obroke u krugu porodice. Vaše je samo da se sretnete.

U ovom receptu ćemo pripremiti jedno od najpoznatijih jela spremljenih u  saču – pečenu jagnjetinu, ali je takođe moguće pripremiti i svinjetinu, piletinu, povrće ili čak ribu, koristeći ovaj tradicionalni način pripreme.

Sastojci

  • 1 celo jagnje (oko 10-12 kg, može i manje, u zavisnosti od broja osoba)
  • 5-6 krompira
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 2 glavice belog luka
  • 2-3 šargarepe
  • 200 ml maslinovog ulja
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Sveže začinsko bilje (ruzmarin, majčina dušica, peršun)
  • 100 ml belog vina (po želji)

Priprema

Jagnje dobro očistite i operite, a zatim pospite solju, biberom i suvim začinom. U meso urezujte nekoliko plitkih rezova i u njih stavite beli i crni luk, kao i poneki list svežeg začinskog bilja. Neka sve dobro upije začine i ostavite da odstoji nekoliko sati ili, još bolje, preko noći, kako bi meso upilo sve mirise.

Krompir, šargarepu i luk oljuštite i iseckajte na veće komade. Ovaj povrće će služiti kao podloga za jagnje, a takođe će upiti sav miris iz mesa i sača.

Sač je potrebno dobro ugrejati pre nego što stavite jelo. U tradicionalnoj pripremi, sač se stavi iznad vatre ili na ugalj, pa je važno da bude dobro zagrejan, ali ne previše vruć, da ne bi došlo do izgaranja hrane.

Na dno sača stavite sloj povrća, a na povrće stavite jagnje. Preko mesa stavite još malo začinskog bilja, prelijte maslinovim uljem i po želji dodajte vino za dodatnu aromu.

Poklopite sač i postavite ga na ugalj. Oko sača stavite ugalj, a na vrh sača takođe stavite užareni ugalj. Pečete oko 2,5 do 3 sata, povremeno proveravajući da li je meso mekano i sočno. Ako je potrebno, povremeno možete dodavati još ugljena, kako bi sač ostao u stalnoj temperaturi.

Kada je jagnje dobro pečeno i mekano, izvadite ga iz sača i poslužite uz prilog od pečenog povrća. Jelo je najbolje kada se servira direktno sa stola, uz dobar domaći hleb i čašu vina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti