Slatko od šljiva po bakinom receptu: Neodoljivo miriše i ukusom vraća u detinjstvo

 
  • 5

Šljiva je i ove godine dobro rodila i pravi je trenutak da ovo voće karakteristično za naše podneblje iskoristimo u svom najlepšem i najsočnijem obliku.

Kraj leta je uvek rezervisan za ostavljanje zimnice, te vas ovom prilikom podsećamo na poslasticu koju je nekad imala svaka kuća - recept za slatko od šljiva kakvo su pravile naše bake.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih šljiva (bez koštica)
  • 2 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 veliki limun
  • 1 štapić vanile ili 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica limuntusa 
  • kesica sode bikarbone

Priprema:

U litar i po vode rastvorite sodu bikarbonu i u to ubacite očišćene šljive koje treba da odstoje u ovom rastvoru najmanje 15 minuta.

U veću šerpu sipajte šećer i nalijte sa 2 čaše vode, pa kuvajte dok ne provri, odnosno dok se ne stvori pena. Tada ćete znati da je šećer dovoljno kuvan i da ste zapravo dobili sirup u koji potom dodajete limun isečen na kolutove. Sve zajedno kuvajte još 10-ak minuta.

Izvadite limun i stavite šljive u šerpu da se kuvaju. Tokom kuvanja slatko nemojte mešati, već kašikom skidajte penu s površine koja će ubrzo nestati. Pred kraj kuvanja, vratite limun u šerpu. Budući da se ova količina slatka od jednog kilograma šljiva i šećera ne kuva dugo, oko 20 minuta, kraj kuvanja će biti kada budete mogli da zahvatite kašikom sok od slatka tako da ne curi u mlazu, već da gušće kaplje.

Bake kažu da je obavezan korak, kada šerpu sklonite sa vatre, da preko šerpe vežete mokru krpu i ostavite sve da se ohladi preko noći.  Sutradan sipajte slatko u tegle tako da sirup uvek prekrije šljive u tegli, obavezno stavite po jedan kolut limuna u teglu radi ukusa, a i lepo je na oko.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jelena

    21. avgust 2022. | 15:26

    Da ste stvarno pitali bake koje su dobre domaćice, znali biste da se šljive, nakon što se očiste, drže oko pola sata u rastvoru kreča, a nakon toga se dobro operu, izvade se koščice, ne seku se, već se tako cele kuvaju!

    Podelite komentar

  • Саша

    20. avgust 2022. | 11:24

    💜🍑

    Podelite komentar

  • Slavica

    20. avgust 2022. | 21:38

    A gde da kupimo secer?

    Podelite komentar