Slatko od šljiva po bakinom receptu: Neodoljivo miriše i ukusom vraća u detinjstvo
Šljiva je i ove godine dobro rodila i pravi je trenutak da ovo voće karakteristično za naše podneblje iskoristimo u svom najlepšem i najsočnijem obliku.
Kraj leta je uvek rezervisan za ostavljanje zimnice, te vas ovom prilikom podsećamo na poslasticu koju je nekad imala svaka kuća - recept za slatko od šljiva kakvo su pravile naše bake.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih šljiva (bez koštica)
- 2 l vode
- 1 kg šećera
- 1 veliki limun
- 1 štapić vanile ili 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica limuntusa
- kesica sode bikarbone
Priprema:
U litar i po vode rastvorite sodu bikarbonu i u to ubacite očišćene šljive koje treba da odstoje u ovom rastvoru najmanje 15 minuta.
U veću šerpu sipajte šećer i nalijte sa 2 čaše vode, pa kuvajte dok ne provri, odnosno dok se ne stvori pena. Tada ćete znati da je šećer dovoljno kuvan i da ste zapravo dobili sirup u koji potom dodajete limun isečen na kolutove. Sve zajedno kuvajte još 10-ak minuta.
Izvadite limun i stavite šljive u šerpu da se kuvaju. Tokom kuvanja slatko nemojte mešati, već kašikom skidajte penu s površine koja će ubrzo nestati. Pred kraj kuvanja, vratite limun u šerpu. Budući da se ova količina slatka od jednog kilograma šljiva i šećera ne kuva dugo, oko 20 minuta, kraj kuvanja će biti kada budete mogli da zahvatite kašikom sok od slatka tako da ne curi u mlazu, već da gušće kaplje.
Bake kažu da je obavezan korak, kada šerpu sklonite sa vatre, da preko šerpe vežete mokru krpu i ostavite sve da se ohladi preko noći. Sutradan sipajte slatko u tegle tako da sirup uvek prekrije šljive u tegli, obavezno stavite po jedan kolut limuna u teglu radi ukusa, a i lepo je na oko.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jelena
Da ste stvarno pitali bake koje su dobre domaćice, znali biste da se šljive, nakon što se očiste, drže oko pola sata u rastvoru kreča, a nakon toga se dobro operu, izvade se koščice, ne seku se, već se tako cele kuvaju!
Podelite komentar
Саша
💜🍑
Podelite komentar
Slavica
A gde da kupimo secer?
Podelite komentar