• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rizi bizi sa obrtom: Da li ste ga probali sa mlevenim mesom?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može da se pripremi u varijanti bez mesa, sa svim vrstama i oblicima mesa, čak i sa komadićima soje

  • 1
Rizi bizi Foto: Shutterstock

Ko ne voli ručak na stolu za pola sata? Muškarci starijih genereacija ga uglavnom izbegavaju jer im je izašao na nos tokom služenja vojske, ali ovo jelo, iako ga neosnovano nazivaju "sirotinjskim", je veoma ukusno, hranjivo, i što je najvažnije jednostavno se i brzo sprema.

Može da se pripremi u varijanti bez mesa, sa svim vrstama i oblicima mesa, čak i sa komadićima soje. Pred vama je predlog za ručak sa mlevenim mesom.

Sastojci

  • 300 g pirinča
  • 250-300 g mlevenog mesa (juneće, svinsko ili mešano)
  • 250 g crnog luka
  • 300 g šargarepe
  • 150 g graška
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 dl domaće supe ili kocka za supu
  • 30 g sitno seckane slanine
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike začina od sušenog povrća
  • so i biber po ukusu
  • 3 lovorova lista
  • sušen peršun

Priprema

Očistiti i oprati povrće. Luk naseckati na sitno, šargarepu narendati ili samleti u secku. U šerpi većoj od 3 litre zagrejati ulje, i desetak minuta propžiti luk i šargarepu.

U šerpu potom dodajte meso i slaninu i nastavite sa nastaviti prženjem dok se meso ne isprži i ne bude rastersito.

U istu šerpu potom dodajte grašak i pirinač i pirjajte još šet minuta.

Zatim ulite supu i tri velike šolje vode.Dodati začine i lovorov list.

Kada tečnost provri, smanjite temperturu na ringli i ostavite poklopljeno da lagano kuva oko 30 minuta, uz mešanje na desetak minuta. Ako vam se učini potrebno, dodajte malo vode.

Posle pola isključite i positesipati sitno seckan beli luk i sušeni peršun. Poslužite uz svežu salatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • С-17

    5. septembar 2022. | 12:26

    😛♥️👍🍛

    Podelite komentar