Lisnata pogača sa jogurtom, najlepši način da započnete dan: Recept koji svima uspeva

 
  • 0

Ljubitelji testa neće odoleti mekoj, lisnatoj pogači koja je idealna kako za doručak, tako i za večeru, ali i kao deo predjela na svečanoj trpezi.

Recept koji donosimo nije teško pripremiti, a prednost ove pogače je u tome što može dugo da stoji.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • tri jajeta + jedno žumance
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 250 g margarina
  • susam za posipanje
  • so

Priprema:

Zagrejte mleko, pa skinite posudu sa vatre, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna. Razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.

U činiju sipajte preostalo brašno, dodajte jogurt, ulje, so i jaja, a onda i aktivirani kvasac i sve dobro izmešajte varjačom. Kad vidite da varjača "ne ide" kroz testo, nastavite da mesite rukama.

Testo bi trebalo da bude meko i da se odvaja od ivica posude. Kad završite sa mešenjem, prekrijte testo providnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite ga da naraste.

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga oklagijom razvucite u krug i premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Zatim urolajte testo, pa ga isecite na rolnice jednake dužine.

Dno okrugle tepsije podmažite uljem i ređajte rolnice. Vodite računa da ostavljate mali razmak između njih, jer će testo narasti tokom pečenja.

Umutite žumance, premažite pogaču, pospite je susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti