Ideje za ručak: Pileći kari, biser indijske kuhinje
Ako volite indijsku hranu, morate da probate ovaj recept za pileći kari koji je ukusan kao i onaj koji biste dobili u vrhunskom indijskom restoranu, ako ne i bolji. A lako ga je napraviti.
Prepun ukusa zahvaljujući svim začinima, bogat je i kremast, pogotovo ako ga poslužite sa basmati pirinčem (a može i običan) ili čuvenim hindu naan hlebom koji će da upije sav aromatičan sos u kome se kuvaju komadi piletine.
Sastojci:
za mešavinu začina:
- 1 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1 kašičice mlevenog kuma
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice semena komorača, izgnječenog
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice mlevenog senfa
- karanfilić
za kari:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 mali luk, seckan
- 4 čena belog luka, izgnječenog
- 1 kašika svežeg đumbira, oljuštenog i izgnječenog
- 1 šolja pilećeg bujona
- 3/4 šolje paradajza, oljuštenog, očišćenog od semena
- so i biber po ukusu
- 700 grama pilećih prsa bez kože, iseckanih na kockice
- 1 kašičica kukuruznog skroba pomešanog sa 2 kašičice vode (opciono)
- 1/3 šolje guste pavlake za kuvanje
- 2 kašičice seckanog korijandera
Priprema:
Sve začine pomešajte u jednu mešavinu začina i ostavite po strani.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju sa neprianjajućim slojem na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk i pržite dok ne porumeni, oko četiri do šest minuta. Dodajte beli luk i đumbir, dinstajte još 30 sekundi, pa dodajte mešavinu začina i dinstajte još 30 sekundi. Sipajte pileći buljon i paradajz i sačekajte da proključa, a zatim smanjite vatru na srednje nisku temperaturu i potom ostavite još pet minuta.
Smesu iz tiganja sipajte u blender i miksajte dok postane glatka kao pire, a pom je vratite u tiganj i zagrejte na srednje jakoj vatri. Dodajte u sos so i biber prema ukusu, i potom ubacite piletinu.
Sačekajte da provri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku temperaturu, pokrijte tiganj poklopcem i dinstajte dok se piletina ne skuva. Povremeno mešajte, na oko osam do 12 minuta.
Ako želite da sos bude malo gušći, umešajte kukuruzni skrob umućen u vodi. Ili, ako želite da razblažite sos, dodajte još malo pilećeg bujona.
Neposredno pred kraj, kada je piletina već gotova, umešajte pavlaku za kuvanje.
Jelo poslužite toplo preko pirinča i ukrasite ga listovima korijandera.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
spale
Znaci svaki moguci zacin koji postoji.. I mora da uspe!
Podelite komentar