Ideje za ručak: Pileći kari, biser indijske kuhinje

 
 ≫ 
  • 1

Ako volite indijsku hranu, morate da probate ovaj recept za pileći kari koji je ukusan kao i onaj koji biste dobili u vrhunskom indijskom restoranu, ako ne i bolji. A lako ga je napraviti.

Prepun ukusa zahvaljujući svim začinima, bogat je i kremast, pogotovo ako ga poslužite sa basmati pirinčem (a može i običan) ili čuvenim hindu naan hlebom koji će da upije sav aromatičan sos u kome se kuvaju komadi piletine.

Sastojci:

za mešavinu začina:

  • 1 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kašičice mlevenog kuma
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice semena komorača, izgnječenog 
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1/4 kašičice mlevenog senfa
  • karanfilić

za kari:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 mali luk, seckan
  • 4 čena belog luka, izgnječenog 
  • 1 kašika svežeg đumbira, oljuštenog i izgnječenog
  • 1 šolja pilećeg bujona
  • 3/4 šolje paradajza, oljuštenog, očišćenog od semena
  • so i biber po ukusu
  • 700 grama pilećih prsa bez kože, iseckanih na kockice
  • 1 kašičica kukuruznog skroba pomešanog sa 2 kašičice vode (opciono)
  • 1/3 šolje guste pavlake za kuvanje
  • 2 kašičice seckanog korijandera

Priprema: 

Sve začine pomešajte u jednu mešavinu začina i ostavite po strani.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju sa neprianjajućim slojem na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i pržite dok ne porumeni, oko četiri do šest minuta. Dodajte beli luk i đumbir, dinstajte još 30 sekundi, pa dodajte mešavinu začina i dinstajte još 30 sekundi. Sipajte pileći buljon i paradajz i sačekajte da proključa, a zatim smanjite vatru na srednje nisku temperaturu i potom ostavite još pet minuta.

Smesu iz tiganja sipajte u blender i miksajte dok postane glatka kao pire, a pom je vratite u tiganj i zagrejte na srednje jakoj vatri. Dodajte u sos so i biber prema ukusu, i potom ubacite piletinu.

Sačekajte da provri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku temperaturu, pokrijte tiganj poklopcem i dinstajte dok se piletina ne skuva. Povremeno mešajte, na oko osam do 12 minuta.

Ako želite da sos bude malo gušći, umešajte kukuruzni skrob umućen u vodi. Ili, ako želite da razblažite sos, dodajte još malo pilećeg bujona.

Neposredno pred kraj, kada je piletina već gotova, umešajte pavlaku za kuvanje.

Jelo poslužite toplo preko pirinča i ukrasite ga listovima korijandera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • spale

    17. oktobar 2022. | 16:58

    Znaci svaki moguci zacin koji postoji.. I mora da uspe!

    Podelite komentar