Ideje za ručak: Američka pita od krompira i spanaća

  • 0

Recept za ovo rustično jelo će svakako postati jedan od vaših omiljenih.

Tanke kriškle krompira, sa kremastim spanaćem i hrskavom podlogom, zadovoljiće sva vaša čula.

Sastojci:

za fil:

  • 5 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 30 g grubo seckanog korijandera
  • 10 g svežeg blagog crvenog čilija, grubo iseckanog
  • 2 kašičice semena kima, prženih, zgnječenih
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/4 šolje (60 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 kašike limunovog soka

za pitu:

  • 1/4 šolje (60 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 (ukupno 360 g) velika luka, tanko narezana
  • 350 g odmrznutog, oceđenog spanaća
  • 15 g grubo seckanog kopra
  • 11, 5 kašičica limunove kore
  • obično brašno, za posipanje
  • 1 list smrznutog lisnatog testa, širine najmanje 24 cm, odmrznut
  • 130 g grčke fete, grubo izmrvljene
  • 1 krompira, očišćen

Priprema

U  procesor za seckanje dodajte beli luk, korijander, čili, kim, papriku, polovinu kašičice soli, mleveni biber i dve kašike ulja i umutite dok ne dobije strukturu paste.

Dodajte dve kašike ulja u veliki tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte luk i dinstajte dok ne omekša i porumeni, oko 12 minuta.

Dodajte polovinu pripremljene paste, spanać, kašičicu soli i biber i dinstajte još dva minuta dok se ne sjedini.

Skloniti sa vatre, pa dodajte i limunovu koricu i ostaviti da se ohladi, oko 20 minuta.

Tepsiju obložite papirom za pečenje.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite testo i položite testo u pripremljenu tepsiju, pritiskajući da stane na podlogu i bočnu stranu. Podlogu izbodite viljuškom, pa premažite ohlađenom smesom od spanaća.

Pospite fetu na vrh, stavite u frižider, poklopljeno, najmanje 20 minuta.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Isecite krompir na kriške tanke kao papir. Sipajte u činiju sa preostalom kašikom ulja, plus polovinu kašičice soli i bibera. Poređajte kriške na vrh pite u kružnom obliku, da se mao preklapaju i da pokriju fil. Limunov sok i preostalu kašiku ulja umešajte u preostalu pastu i prelijte preko pite.

Postavite pitu na pleh i pecite dok ne bude pečena i lepo obojena, oko 50 minuta.

Poslužite pitu toplu ili na sobnoj temperaturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti