• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideje za ručak: Američka pita od krompira i spanaća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tanke kriškle krompira, sa kremastim spanaćem i hrskavom podlogom, zadovoljiće sva vaša čula

  • 0
Pita od krompira i spanaća Foto: Shutterstock

Recept za ovo rustično jelo će svakako postati jedan od vaših omiljenih.

Tanke kriškle krompira, sa kremastim spanaćem i hrskavom podlogom, zadovoljiće sva vaša čula.

Sastojci:

za fil:

  • 5 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 30 g grubo seckanog korijandera
  • 10 g svežeg blagog crvenog čilija, grubo iseckanog
  • 2 kašičice semena kima, prženih, zgnječenih
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/4 šolje (60 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 kašike limunovog soka

za pitu:

  • 1/4 šolje (60 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 (ukupno 360 g) velika luka, tanko narezana
  • 350 g odmrznutog, oceđenog spanaća
  • 15 g grubo seckanog kopra
  • 11, 5 kašičica limunove kore
  • obično brašno, za posipanje
  • 1 list smrznutog lisnatog testa, širine najmanje 24 cm, odmrznut
  • 130 g grčke fete, grubo izmrvljene
  • 1 krompira, očišćen

Priprema

U  procesor za seckanje dodajte beli luk, korijander, čili, kim, papriku, polovinu kašičice soli, mleveni biber i dve kašike ulja i umutite dok ne dobije strukturu paste.

Dodajte dve kašike ulja u veliki tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte luk i dinstajte dok ne omekša i porumeni, oko 12 minuta.

Dodajte polovinu pripremljene paste, spanać, kašičicu soli i biber i dinstajte još dva minuta dok se ne sjedini.

Skloniti sa vatre, pa dodajte i limunovu koricu i ostaviti da se ohladi, oko 20 minuta.

Tepsiju obložite papirom za pečenje.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite testo i položite testo u pripremljenu tepsiju, pritiskajući da stane na podlogu i bočnu stranu. Podlogu izbodite viljuškom, pa premažite ohlađenom smesom od spanaća.

Pospite fetu na vrh, stavite u frižider, poklopljeno, najmanje 20 minuta.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Isecite krompir na kriške tanke kao papir. Sipajte u činiju sa preostalom kašikom ulja, plus polovinu kašičice soli i bibera. Poređajte kriške na vrh pite u kružnom obliku, da se mao preklapaju i da pokriju fil. Limunov sok i preostalu kašiku ulja umešajte u preostalu pastu i prelijte preko pite.

Postavite pitu na pleh i pecite dok ne bude pečena i lepo obojena, oko 50 minuta.

Poslužite pitu toplu ili na sobnoj temperaturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti