Ideje za ručak: Veganski gulaš od pečuraka u sosu od crvenog vina

  • 0

Ako volite gulaš od govedine, a trenutno postite, obožavaćete bogat i ukusan recept za vegetarijansku varijantu ovog jela, pripremljenog na tradicionalan francuski način, sa pečurkama i crvenim vinom.

Veganska verzija gulaša sa pečurkama je idealan obrok u ove posne, hladne dane, a može da se pripremi i kao deo posebnog ugođaja za prijatnu večeru udvoje.

Sastojci:

  • 30 g sušenih vrganja
  • 450 g pečuraka isečenih na kriške
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica luk, sitno iseckana
  • 100 g sitno iseckana šargarepa 
  • 1 crvena paprika
  • 4 sitno seckana bela luka 
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike paradajz paste
  • 240 g punog crvenog vina, kao što je kaberne
  • 2 kašike margarina
  • 2 kašike brašna
  • krompir ili pirinač kao prilog, opciono
  • so i biber, po ukusu,
  • svež seckani vlasac, za serviranje

Uputstvo: 

Sipajte u manju posudu šolju vrele vode i u nju potopite pečurke. Ostavite sa strane.

U velikom loncu zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i papriku. Dinstajte oko tri minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte pečurke isečene na kolutiće, beli luk, tamjan i origano. Dinstajte dok pečurke ne počnu da ispuštaju tečnost, oko sedam do deset minuta.

U međuvremenu, izvadite sušene pečurke iz posude i sačuvajte tečnost u kojoj su bile. Odbacite sve tvrde komade, a ostale sitno iseckajte. Dodajte ih u šerpu zajedno sa dinstanim pečurkama i dve kašike paradajz-paste. Sve promešajte i dinstajte još tri minuta.

Sipajte crno vino i rezervisanu tečnost od sušenih pečuraka, ali pazite da se vam ne upadnu tragovi peska koji su slegli na dno. Pustite da jelo provri, smanjite temperaturu ringle i dinstajte još deset minuta, dok se tečnost ne smanji za polovinu.

U maloj činiji ili šolji za merenje viljuškom izgnječite margarin i brašno dok ne dobijete teksturu poput mrvica. Dodajte ga u šerpu i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka. Dinstajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Posolite i pobiberite, po ukusu.

Poslužite toplo sa pire krompirom ili pirinčem, svežom tucanom paprikom, vlašcem i čašom ostatka crnog vina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti