Ideje za ručak: Veganski gulaš od pečuraka u sosu od crvenog vina
Ako volite gulaš od govedine, a trenutno postite, obožavaćete bogat i ukusan recept za vegetarijansku varijantu ovog jela, pripremljenog na tradicionalan francuski način, sa pečurkama i crvenim vinom.
Veganska verzija gulaša sa pečurkama je idealan obrok u ove posne, hladne dane, a može da se pripremi i kao deo posebnog ugođaja za prijatnu večeru udvoje.
Sastojci:
- 30 g sušenih vrganja
- 450 g pečuraka isečenih na kriške
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica luk, sitno iseckana
- 100 g sitno iseckana šargarepa
- 1 crvena paprika
- 4 sitno seckana bela luka
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 kašike paradajz paste
- 240 g punog crvenog vina, kao što je kaberne
- 2 kašike margarina
- 2 kašike brašna
- krompir ili pirinač kao prilog, opciono
- so i biber, po ukusu,
- svež seckani vlasac, za serviranje
Uputstvo:
Sipajte u manju posudu šolju vrele vode i u nju potopite pečurke. Ostavite sa strane.
U velikom loncu zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i papriku. Dinstajte oko tri minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte pečurke isečene na kolutiće, beli luk, tamjan i origano. Dinstajte dok pečurke ne počnu da ispuštaju tečnost, oko sedam do deset minuta.
U međuvremenu, izvadite sušene pečurke iz posude i sačuvajte tečnost u kojoj su bile. Odbacite sve tvrde komade, a ostale sitno iseckajte. Dodajte ih u šerpu zajedno sa dinstanim pečurkama i dve kašike paradajz-paste. Sve promešajte i dinstajte još tri minuta.
Sipajte crno vino i rezervisanu tečnost od sušenih pečuraka, ali pazite da se vam ne upadnu tragovi peska koji su slegli na dno. Pustite da jelo provri, smanjite temperaturu ringle i dinstajte još deset minuta, dok se tečnost ne smanji za polovinu.
U maloj činiji ili šolji za merenje viljuškom izgnječite margarin i brašno dok ne dobijete teksturu poput mrvica. Dodajte ga u šerpu i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka. Dinstajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.
Posolite i pobiberite, po ukusu.
Poslužite toplo sa pire krompirom ili pirinčem, svežom tucanom paprikom, vlašcem i čašom ostatka crnog vina.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.