Ekmek kadaif - kremasti kolač koji nećete moći da prestanete da jedete

  • 0

Ukoliko ne možete da odlučite šta više volite - kremaste kolače ili one zalivene sirupom, ekmek kadaif postaće vaša omiljena poslastica.

Ova vrsta kolača predstavlja kombinaciju klasičnog kadaifa i najfinije kremaste poslastice, a recept za pripremu nije težak, niti zahteva previše vremena.

Sastojci:

  • 500 g rezanaca za kadaif
  • 250 g putera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 600 g šećera
  • litar mleka
  • 350 ml vode
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • sok od jednog limuna
  • 2 žumanca

Priprema:

Rastopite puter, pa skinite posudu sa vatre i prelijte puter preko rezanaca za kadaif koje ste prethodno sipali u tepsiju. Dodajte 200 grama mlevenih oraha, pa sve lepo sjedinite varjačom i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta, tj. dok kadaif ne porumeni.

Dok se kadaif peče, napravite sirup kojim ćete ga preliti. U šerpicu sipajte 350 mililitara vode i 450 grama šećera, pa ostavite da provri i potom kuvajte još desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte sok od jednog limuna.

Preko prohlađenog kadaifa sipajte sirup i ostavite da odstoji sat vremena.

Dok se kadaif u sirupu hladi, pripremite fil.

U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i 150 grama šećera, pa kuvajte dok ne provri.

U manjoj posudi razmutite četiri kašike brašna sa preostalih 200 mililitara mleka i dva žumanca tako da nema grudvica.

Kad mleko sa šećerom provri, lagano umešajte brašno sa žumancima i sve vreme mešajte varjačom - opet da se ne bi stvorile grudvice. Kad se krem zgusne, dok je još topao prelijte ga preko pečenog kadaifa, pospite sa preostalih 50 grama mlevenih oraha i ostavite da prenoći.

Sutradan secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti