• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poparenica sa sirom - najlepši način da započnete nedeljno jutro

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski recept koji ćete pripremiti brzo i lako

  • 0
Pogača Foto: Shutterstock

Miris toplog pečenog testa sa sirom najlepši je način da razbudite ukućane.

Recept koji vam donosimo priprema se na našim prostorima duže od jednog veka, a karakterističan je za južni deo Srbije, gde je poparenica sa sirom bila obavezna na trpezi makar jednom nedeljno.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 3 čaše brašna (mera je čaša od 180 mililitara)
  • 1 čaša obične vode
  • 1 čaša kisele vode
  • so
  • 200 g sira
  • 100 g masti

Priprema:

Umutite jaja viljuškom, pa dodajte brašno, običnu vodu, kiselu vodu i malo soli, i sve dobro izradite varjačom. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke.

Okruglu tepsiju ili vatrostalnu posudu premažite mašću i stavite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Kad se posuda dobro zagreje, izvadite je iz rerne, kutlačom sipajte deo smese, pa vratite u rernu da se zapeče tek toliko da se uhvati korica.

Opet izvadite posudu iz rerne, sipajte izmrvljeni sir preko prvog dela poparenice, odmah zatim prelijte testom i kašikom rastopljene masti, pa vratite da se i drugi sloj zapeče.

Na isti način utrošite ostatak sira i testa za poparenicu.

Kad se na poslednjem sloju poparenice uhvati hrskava korica, izvadite posudu iz rerne, prelijte jelo preostalom rastopljenom mašću i služite dok je toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti