Poparenica sa sirom - najlepši način da započnete nedeljno jutro
Miris toplog pečenog testa sa sirom najlepši je način da razbudite ukućane.
Recept koji vam donosimo priprema se na našim prostorima duže od jednog veka, a karakterističan je za južni deo Srbije, gde je poparenica sa sirom bila obavezna na trpezi makar jednom nedeljno.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 čaše brašna (mera je čaša od 180 mililitara)
- 1 čaša obične vode
- 1 čaša kisele vode
- so
- 200 g sira
- 100 g masti
Priprema:
Umutite jaja viljuškom, pa dodajte brašno, običnu vodu, kiselu vodu i malo soli, i sve dobro izradite varjačom. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke.
Okruglu tepsiju ili vatrostalnu posudu premažite mašću i stavite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Kad se posuda dobro zagreje, izvadite je iz rerne, kutlačom sipajte deo smese, pa vratite u rernu da se zapeče tek toliko da se uhvati korica.
Opet izvadite posudu iz rerne, sipajte izmrvljeni sir preko prvog dela poparenice, odmah zatim prelijte testom i kašikom rastopljene masti, pa vratite da se i drugi sloj zapeče.
Na isti način utrošite ostatak sira i testa za poparenicu.
Kad se na poslednjem sloju poparenice uhvati hrskava korica, izvadite posudu iz rerne, prelijte jelo preostalom rastopljenom mašću i služite dok je toplo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.