![Pijani šaran Pijani šaran](https://xdn.tf.rs/2021/10/27/pijani-saran-670x447.jpg?ver=361478)
Posna sreda: Starinski "pijani" šaran punjen pirinčem
Iskoristite današnji hrišćanski praznik Krstovdan da svoju trpezu obogatite sa ovim fantastičnim starinskim receptom za pijanog šarana punjenog pirinčem.
Mada zvuči komplikovano, zapravo se veoma lako sprema, a sav trud će vam se isplatiti jer će vas ukusi ovog jela odvesti pravo u detinjstvo i bakinju kuhinju.
Sastojci:
- 1 šaran težine od 1,5 do 2 kg
- 2 glavice crnog luka
- biljno ulje
- 4 šoljice pirinča
- so
- mleveni biber po ukusu
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice začinske slatke paprike
- lovor
- limunov sok
- beli luk
- peršun
- 2 dl belog vina
Priprema:
Dobro očistite i operite šarana i posecite ga sa obe strane na nekoliko mesta kao da ga pripremate za roštilj.
Pomešajte ulje, limunov sok, iseckan peršun i iseckan beli luk, so i biber i dobro sve utrljajte u šarana, pogotovo u unutrašnjost i ostavite malo da odstoji u pacu.
U posebnom sudu izdinstajte na ulju crni luk isečen na kockice i dodajte sav pirinač. Dodajte so i biber po ukusu i dva lovorova lista.
Spremite tepsiju u kojoj ćete da pečete šarana.
Šarana napunite pirinčem, a ostatak pirinča rasporedite oko njega. Dospite vino u tepsiju i, ukoliko je potrebno, još vode, tako da jedna trećina šarana bude u tečnosti.
U međuvremenu zagrejte rernu na na 250 stepeni. Stavite šarana da se zapeče desetak minuta, potom ga izvadite, prekrijte aluminijumskom folijom i vratite u rernu koju ste smanjili na 200 stepeni da se peče još oko jedan sat do sat i po.
Još jednom izvadite šarana, otkrijte ga i prelijte sa mešavinom od dve kašike vode, jedne kašike ulja, dve kašike brašna i dve kašičice začinske paprike, pa ponovo vratite u rernu da se kožica zapeče, na oko deset do 15 minuta.
Video: Profesionalni kuvar daje savete za idealnu slavsku trpezu u vreme posta
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.