• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za domaći hleb sa kvascem: Šupljikava sredina, hrskava korica - ko će mu odoleti?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju

  • 0
domaći hleb sa kvasecm Foto: Pixabay

Malo je domaćica koje će se u današnje vreme opredeliti da mese hleb. Ali, kad se ukućani užele ukusa starinskog hleba sa šupljikavkom sredinom i hrskavom koricom, bez aditiva, isto tako je malo domaćica koje im neće izaći u susret.

Recept koji vam donosimo je relativno lagan za pripremu, a ukus hleba je neprevaziđen.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 550 ml vode
  • 40 g svežeg kvasca (ili kesica suvog kvasca)
  • kašičica šećera
  • kašičica soli

Priprema:

U posudu sipajte 100 mililitara vode, pa malo zagrejte, skinite posudu sa ringle, dodajte šećer, kvasac i kašiku brašna, razmutite i ostavite da kvasac zapeni.

Zagrejte i ostatak vode, pomešajte sa preostalim brašnom i solju (ostavite jednu kašiku brašna za posipanje), dodajte aktivirani kvasac i zamesite testo, pa ga ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči.

Pre nego što prebacite testo na radnu površinu za mešenje, energično ga izmešajte pomoću varjače - tako ćete stvoriti dodatne rupice dok se hleb bude pekao.

Na pobrašnjenoj radnoj površini testo mesite još minut-dva, pa ga oblikujte u veknu i zasecite nožem na nekoliko mesta. Veknu stavite u uljem premazan pleh, sipajte odozgo malo brašna i ostavite da tako odstoji dok se rerna dobro ne zagreje na 250 stepeni.

Na dno rerne stavite šerpu sa vodom, pa na gornju rešetku postavite tepsiju sa hlebom. Pecite hleb 10 minuta iznad posude sa vodom, a onda izvadite posudu sa vodom i ostavite da se hleb peče još dvadesetak minuta, tj. dok se na vrhu ne uhvati hrskava korica.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti