• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za domaću šampitu: Ako je ovako napravite, svi će tražiti parče više

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako se mnogima čini da je ovaj kolač lagan za pripremu, ipak je potrebno malo više znanja i vremena

  • 0
Torta, šampita Foto: Shutterstock

Šampita je nekada bila obavezan kolač u svim poslastičarnicama. Poslednjih godina “smenile” su je moderne torte i kolači koji se brže prave i ne postoji veliki rizik da vizuelno ne uspeju, dok sa šampitom, pogotovo ako je pravite od ušpinovanog šećera, to nije slučaj.

Ukoliko želite da obradujete ukućane pravom domaćom šampitom, isprobajte naš provereni recept sa kojim nema greške - korica će biti dovoljno mekana, ali ne i natopljena, a šam neće spasti ni posle nekoliko dana.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 24 kašike šećera
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika mleka
  • 6 kašika brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • kašika limunovog soka
  • 2 kesice vanilin-šećera

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca i belanca ostavite sa strane u staklenoj posudi.

Žumanca pomešajte sa šest kašika šećera, šest kašika mleka, šest kašika ulja i šest kašika brašna, pa dodajte kašičicu praška za pecivo i sve dobro umutite varjačom.

Koru za šampitu sipajte u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni petnaestak minuta i ostavite da se ohladi.

U posudu sa belancima dodajte 18 kašika šećera, blago promešajte, pa stavite da se smesa kuva na pari, odnosno iznad posude u kojoj vri voda na srednje jakoj vatri. Sve vreme mešajte šećer i belanca žicom za mućenje. Posle pet minuta dodajte vanilin-šećer i kašiku limunovog soka, pa kuvajte još pet minuta na pari.

Smesa će tokom kuvanja postati još ređa i pojaviće se bela pena na vrhu - neka vas to ne plaši, šam bi baš tako trebalo da izgleda pre mućenja.

Kad ste posle 10 minuta kuvanja belanaca sa šećerom sklonili posudu van izvora toplote, uključite mikser na najjače i mutite desetak minuta. Šam odmah stavite na ohlađenu koru, po želji ukrasite rastopljenom ili rendanom čokoladom i držite na hladnom do služenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti