Ideja za ručak: Pica od slanine, karamelizovanog luka i spanaća
Da li ste spremni da isprobate recept za novu uzbudljivu picu?
Ne, nije u pitanju tradicionalna pica, jer ova je prekrivena kremastim belim sosom, slaninom, spanaćem i ukusnim karamelizovanim lukom - kombinacija koju jednostavno morate da probate.
Čak i ako ne volite luk, najverovatnije ćete i dalje voleti ovu picu. Pošto je crni luk karamelizovan, ublažen je njihov miris i ukus, a pojačana njegova slatkoća, koju kada uparite sa hrskavom slaninom, spanaćem i rastopljenom mocarelom i parmezanom, dobijate picu dostojnu divljenja. Vaši gosti će godinama pričati o njoj.
Sastojci
- 500 grama domaćeg testa za picu
- 7 kriški slanine, kuvane i iseckane
- 3 kašike maslinovog ulja
- 250 grama bebi spanaća
- 1 veliki crveni luk, narezan na kriške debljine oko pola centimetra
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica granuliranog šećera
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike putera
- 1 veliki čen belog luka, smrvljen
- 2 kašike brašna
- 3/4 šolje mleka
- 170 grama mocarela sira, iseckan
- 50 grama parmezana, rendan
Priprema:
Stavite pleh za picu u rernu i zagrejte rernu na 250 stepeni.
U širu šerpu sipajte kašičicu maslinovog ulja i dinstajte spanać dok ne uvene. Ocedite ga i prebacite nekoliko slojeva papirnih ubrusa preko njega da upiju višak tečnosti iz spanaća. Ostavite sve sa strane.
Dodajte novu kašiku maslinovog ulja u tiganj i stavite na srednju vatru. Kada se ugreje spustite luk, posolite i dinstajte deset minuta. Sipajte šećer i pržite dok ne počne da se karamelizuje, oko pet do deset minuta, dodajući po potrebi nekoliko kašika vode da se luk ne osuši i ne zagori.
Umešajte balzamiko sirće i kuvajte još jedan minut, a potom ostavite sa strane.
Oblikujte testo za picu u krug od na lagano pobrašnjenoj površini, ostavljajući viši obod oko ivice testa za koru.
Premažite testo sa preostalom kašikom maslinovog ulja i ostavite da odstoji deset minuta.
U malom tiganju istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte brašno i beli luk i pržite, neprestano mešajući, jedan minut. Uz mešanje, polako sipajte mleko u mešavinu brašna. Začinite solju i biberom po ukusu i dovedite mešavinu da ključanja uz stalno mešanje, a zatim sklonite sa vatre.
Ravnomerno rasporedite beli sos preko pice, ostavljajući koru bez premaza.
Preko prespite polovinu mocarele i polovinu parmezana, pa dodajte spanać, slaninu i luk.
Pospite potom preostalu polovinu mocarele i parmezanom.
Prebacite picu na topao pleh za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni osam do 12 minuta, ili dok se sir ne istopi i kora ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!
Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.