• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan pice: Evo kako je nastala i kako da je napravite kao profesionalac

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najlepša pica sa tankim slojem hrskave kore najupečatljivijeg mirisa i ukusa i dan-danas pravi se u Napulju

  • 0
Pica Pizza Foto: Pixabay

Gotovo da nema osobe koja ne voli picu, a nastala je kao hrana za siromašne.

Ona ima dugu istoriju nastanka. Različite vrste testa sa dodacima jeli su još stari Egipćani, Rimljani i Grci, ali poreklo savremene pice je Italija i njen predivan grad Napulj.

U srednjem veku sluge koje su živele u Napolju jele su ostatke hrane svojih gospodara, što je tada bilo vrlo uobičajno. Te ostatke bi stavili na parče hleba, prelili nekim sosom i začinili, pa bi stavili to u pećnicu da se zapeče, piše "Wikipedia".

Kada je paradajz donet u Evropu iz Perua u 16. veku siromašni su počeli da dodaju paradajz svom jelu, pa je tako nastala originalna pica kakvu danas poznajemo.

Nakon što se Italija ujedinila 1861. godine kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže je par zatražio picu iz gradske picerije Brandi kada se kraljici najviše svidela pica sa mocarelom, paradajzom i bosiljkom.

Pica, sendvič ili hot dog: šta birate? Foto: Pixabay

Od tada je, kako kaže priča, ta kombinacija ukusa nazvana pica Margarita, a ovde možete pročitati originalni recept za picu Margaritu.

Ipak, tek nakon 1940. godine pica postaje populrno jelo izvan grada Napulja.

Krajem 19. i početkom 20. veka napuljski migranti u Americi počinju da kopiraju ovo jelo u Nujorku i drugim američkim gradovima, pa je ubrzo ukus i miris pice počeo da intrigira i ostale građane SAD-a.

Najlepša pica sa tankim slojem hrskave kore najupečatljivijeg mirisa i ukusa i dan-danas pravi se u Napulju, a ovde možete saznati kako tamošnji pica-majstori prave testo za picu.

Video: Goran Abramović je svetski šampion u pravljenju margarita pice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti