Danas je Svetski dan pice: Evo kako je nastala i kako da je napravite kao profesionalac

   ≫ 
  • 0

Gotovo da nema osobe koja ne voli picu, a nastala je kao hrana za siromašne.

Ona ima dugu istoriju nastanka. Različite vrste testa sa dodacima jeli su još stari Egipćani, Rimljani i Grci, ali poreklo savremene pice je Italija i njen predivan grad Napulj.

U srednjem veku sluge koje su živele u Napolju jele su ostatke hrane svojih gospodara, što je tada bilo vrlo uobičajno. Te ostatke bi stavili na parče hleba, prelili nekim sosom i začinili, pa bi stavili to u pećnicu da se zapeče, piše "Wikipedia".

Kada je paradajz donet u Evropu iz Perua u 16. veku siromašni su počeli da dodaju paradajz svom jelu, pa je tako nastala originalna pica kakvu danas poznajemo.

Nakon što se Italija ujedinila 1861. godine kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže je par zatražio picu iz gradske picerije Brandi kada se kraljici najviše svidela pica sa mocarelom, paradajzom i bosiljkom.

Pica, sendvič ili hot dog: šta birate? Foto: Pixabay

Od tada je, kako kaže priča, ta kombinacija ukusa nazvana pica Margarita, a ovde možete pročitati originalni recept za picu Margaritu.

Ipak, tek nakon 1940. godine pica postaje populrno jelo izvan grada Napulja.

Krajem 19. i početkom 20. veka napuljski migranti u Americi počinju da kopiraju ovo jelo u Nujorku i drugim američkim gradovima, pa je ubrzo ukus i miris pice počeo da intrigira i ostale građane SAD-a.

Najlepša pica sa tankim slojem hrskave kore najupečatljivijeg mirisa i ukusa i dan-danas pravi se u Napulju, a ovde možete saznati kako tamošnji pica-majstori prave testo za picu.

Video: Goran Abramović je svetski šampion u pravljenju margarita pice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti