• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posna sreda: Recept za pire-krompir bez mleka, prilog koji savršeno prati svako jelo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovna verzija recepta podrazumeva samo dva sastojka - krompir i biljni margarin, a dodavanjem začinskog bilja od običnog jela možete da napravite gastronomski praznik

  • 0
Krompir pire Foto: Shutterstock

U danima posta nema zahvalnijeg priloga uz glavno jelo od krompir-pirea. Recept za pripremu je lagan, ne iziskuje da provedete mnogo vremena u kuhinji, a uz sezonsku salatu i malo začinskog bilja može da bude kompletan obrok.

Iako smo navikli da u pire-krompir stavljamo mleko (ili neutralnu pavlaku za kuvanje), i bez mlečnog dodatka ovo jelo može da bude ukusno i kremasto.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 40 g posnog margarina
  • so
  • biber
  • 3 čena belog luka (opciono)
  • svež list peršuna ili mirođije (opciono)
  • 50 g badema (opciono)

Priprema:

Oljuštite krompir, pa ga spustite u šerpu u koju ste sipali hladnu vodu. Dodajte ravnu kašičicu soli, poklopite šerpu i kuvajte krompir na srednje jakoj vatri.

Znaćete da je skuvan kad prođete viljuškom kroz njega bez otpora.

Procedite krompir, a malo vode ostavite sa strane za slučaj da želite vazdušastiju teksturu priloga.

Na vruć krompir naseckajte posni margarin, pa sve dobro umutite mikserom. Ukoliko volite da pire bude laganiji, dodajte malo vode u kojoj ste kuvali krompir.

Oljuštite i izgnječite beli luk, pa ga dodajte krompiru. Takođe, ako volite ukus peršuna, iseckajte sveže peršunovo lišće i sipajte preko pripremljenog pirea.

Da biste upotpunili obrok, pire-krompir pospite drobljenim bademima koji su puni proteina i zdravih masnih kiselina. Poslužite uz turšiju, kiseli kupus, cveklu, ajvar ili zelenu salatu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti