• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je tajna poslastičarskog fondana: Recept koji će svaku tortu pretvoriti u remek-delo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako spada u najkaloričniji deo torte, fondan pruža bezbroj mogućnosti za dekoraciju i zbog toga je najčešći izbor za ukrašavanje

  • 0

Ni najukusnija torta, od najkvalitetnijih sastojaka, neće privući toliko pažnje ako nije lepo dekorisana. Zbog toga se domaćice trude da saznaju što više trikova za ukrašavanje koje koriste profesionalni dekorateri, a jedan od najtraženijih je recept za poslastičarski fondan.

Iako zahteva malo više umešnosti, dobar fondan kojim ćete lepo “presvući” tortu nije teško napraviti.

Sastojci:

  • 900 g šećera u prahu
  • 100 g fruktoze
  • 70 ml vode
  • kesica želatina u prahu
  • kašika glicerina
  • gel-boja (po želji)

Priprema:

U šerpicu sipajte želatin, prelijte ga sa 50 mililitara sasvim hladne vode i ostavite da nabubri.

U drugu šerpicu sipajte fruktozu, prelijte je sa 20 mililitara vode i stavite na ringlu da se zagreje. Kad provri, ostavite da stoji na ringli još pola minuta, pa skinite šerpicu sa šporeta, dodajte supenu kašiku glicerina i želatin koji je u međuvremenu nabubrio.

Sve dobro promešajte.

U činiju sipajte malo više od polovine pripremljenog šećera u prahu, pa lagano ulijte rastopljenu fruktozu sa glicerinom i želatinom i mešajte kašikom. Potom prebacite masu na radnu površinu, dodajte ostatak šećera u prahu i mesite sve dok ne dobijete glatku fondan-masu.

Ukoliko želite fondan u boji, odaberite željenu gel-boju, umočite čačkalicu u nju, pa čačkalicu zabodite u fondan-masu na nekoliko mesta i mesite fondan još par minuta da se boja lepo i ravnomerno rasporedi.

Ovako pripremljen fondan prebacite u kesu, zavežite je i ostavite da stoji u frižideru nekoliko dana. Pre nego što ga upotrebite za dekoraciju torte, ostavite ga da odstoji petnaestak minuta na sobnoj temperaturi kako bi bio lakši za oblikovanje.

Ovim fondanom možete da "presvučete" tortu, ali i da od njega napravite raznorazne figurice za dekoraciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti