Upotpunite prazničnu trpezu: Pita sa šunkom i kuvanim jajima
Praznični doručak je svakako najznačajniji deo dana za porodicu. Ukućane biste ove godine mogli obradovati vrućom pitom od šunke i jaja. Jaja svakako imate na pretek, pa ih možete iskoristiti za pripremu ovog recepta.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 170 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 50 ml mleka
Za fil:
- 5 jaja
- 400 g šunke (isečene na kockice)
- 150 g krastavčića
- 200 g kačkavalja
- 2 dl kisele pavlake
Priprema:
Počnite tako što ćete pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodaćete iseckani maslac, jaje i mleko i napraviti ujednačeno testo. To potom uvijte u foliju i držite 30 minuta u frižideru.
Dok to stoji u frižideru, vi počnite da pripremate fil. Iseckajte krastavčiće, šunku, barena jaja na kolutove i izrendajte kačkavalj. Sve sastojke, sem jaja izmešajte zajedno sa pavlakom. Jaja dodajete na kraju.
Ono testo iz frižidera izvadite, pa ga razdvojite na veću i manju kuglu. Pospite brašnom radnu površinu i razvaljajte veći deo. Stavite ga potom u pleh i izvucite ivice. Preko sipajte fil koji ste maločas pravili. Onda razvaljajte i manju kuglu i njome poklopite vašu pitu.
Peče se oko pola sata, na 180 stepeni, odnosno dok ne porumeni.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.