Ideja za ručak: Odmorite stomake od vaskršnje trpeze sa vegetarijanskim pilavom na indijski način

 
  • 0

Ako želite da odmorite malo stomake od vaskršnje trpeze, a pre svega jaja i mesa koje je bilo u obilju, ovaj recept za pravi indijski klasik, birijani, je prava stvar za vas.

U pitanju je vrsta pilava od povrća, koji se obično pravi na šporetu, ali ova pojednostavljena verzija ovog jela zahteva mnogo manje truda.

Mirisni začini poput đumbira i cimeta se dodaju u integralni pirinač pomešan sa mnogo mešanog povrća. Suvo grožđe daje ovom jelu nalet slatkog ukusa, dok indijski orah (ili kikiriki) dodaju hrskavost. Sveže začinsko bilje stvara aromatičnu završnicu koja sve povezuje.

Zaokružite celo jelo sa posipom od pečenog luka, čime ćete da poboljšate ukuse ovog izuzetnog jela i ubuduće novi omiljeni recept za posne dane.

Sastojci: 

  • 1¼ šolje bademovog mleka
  • 8 do 10 niti šafrana,
  • 1 veliki luk, isečen na kockice 
  • 12 čena belog luka, mlevene
  • 2 kašike naribanog svežeg đumbira
  • 4 šolje boranije, šargarepe i paprike narezane na kockike
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica  soli
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 2 šolje karfiola, patlidžana i tikvica, isečenih na kockice
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašike sitno iseckane sveže nane
  • 8 šoljica kuvanog integralnog pirinča
  • ¼ šolje indijski oraščić ili kikiriki
  • ¼ šolje suvog grožđa
  • 1 tanko isečen luk (opciono)

Priprema:

U malom loncu zagrejte ½ šolje mleka na laganoj vatri i dodajte šafran.

U velikom tiganju pomešajte luk isečen na kockice, beli luk, đumbir i još ¼ šolje mleka. Dinstajte umereno 10 minuta ili dok luk ne postane providan, povremeno mešajući.

Umešajte mešavinu boranije, šargarepe i paprike i novu ¼ šolje mleka. Dinstajte još pet minuta, povremeno mešajući i po potrebi dodajte mleko da se povrće ne zalepi za tiganj.

Sada umešajte paradajz pastu, limunov sok, so i crni biber.

Potom dodajte raznovrsnu mešavinu karfiola i preostalu ¼ šolje mleka i dinstajte uz mešanje novih pet minuta.

Sklonite sa vatre i umešajte iseckanu peršun i mentu.

U međuvremenu zagrejte rernu na 250 stepeni.

Rasporedite četiri šolje pirinča na dno đuveč-tepsije, preko rasporedite polovinu mešavine povrća, potom stavite još dve šolje pirinča i pospite polovinom indijskih oraščića (ili kikirikija) i suvog grožđa. Na vrh pospite sa ostatkom povrća i pokrijte sa preostale dve šolje pirinča.

Tepsiju prelijte sa prokuvanim mlekom od šafrana i pospite preostalim oraščićima i suvim grožđem.

Pokrijte tepsiju folijom.

Ako želite, rasporedite narezan luk na pleh i stavite đuveč-tepsiju na srednju rešetku rerne, a pleh sa isečenim lukom na gornju rešetku. Pecite 30 minuta pre nego što uklonite luk. Iindijski pilav pecite još 10 do 15 minuta ili dok povrće ne omekša.

Ostavite da odstoji 10 minuta pre skidanaja folije. Pre posluženja pospite jelo odozgo sa pečenim lukom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti