Ideja za ručak: Piletina, pirinač i spanać u jednom loncu, na grčki način
Ovaj recept za piletinu i pirinač je toliko dobar da ćete zamisliti da ste u sunčanoj Eladi. Možda poželite i da razbijete tanjire kao da ste na grčkom venčanju.
Prava zvezda jela je preliv od limuna i spanać, koji dodaju fantastičnu aromu jelu.
A ako baš želite potpuni grčki ugođaj, obavezno dodajte jogurt ili fetu.
Sastojci:
- 250 grama pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1 limun
- ¾ kašičice sušenog origana
- 2 čena belog luka
- 1 veza mladog luka
- 150 grama pirinča
- 100 g spanaća
- so i mleveni biber
- maslinovo ulje
- feta ili grčki jogurt (opciono)
Priprema:
Isecite piletinu na komade od oko dva centimetra. Sitno narendajte pola kašičice limunove korice u veliku činiju, a zatim iscedite dve kašičice limunovog soka u malu činiju. U veliku činiju sa korom pomešajte piletinu, origano i prstohvat soli i bibera. Ostavite piletinu na stranu da se marinira.
Očistite i sitno iseckajte beli luk. Isecite mladi luk, tanko, pod uglom.
Zagrejte kašiku ulja u dubljem tiganju, dodajte piletinu i pecite, povremeno mešajući, dok ne porumeni, oko četiri do šest minuta. Prebacite piletinu u posudu i obrišite tiganj.
Dodajte ponovo kašiku ulja u isti tiganj. Dodajte pirinač, seckani beli luk i polovinu mladog luka. Sve pržite mešajući, dok se pirinač ne ispeče, a beli luk ne zamiriše, oko tri minuta.
Prebacite piletinu u tiganj zajedno sa 1¼ šolje vode i polovinom kašičice soli. Pustite da proključa, a potom smanjite temperaturu i poklopite. Kuvajte dok se tečnost ne upije i pirinač ne omekša, oko 17 minuta.
Sklonite sa vatre, umešajte spanać i prstohvat soli. Pokrijte i ostavite na stranu oko tri minuta.
Dodajte preostali luk i dve kašike ulja u činiju sa limunovim sokom, začinite po ukusu solju i biberom.
Poslužite grčku piletinu i pirinač prelivene mešavinom od limuna i mladog luka. Dodajte kašičicu običnog grčkog jogurta ili malo izmrvljene fete u svaku porciju, za hladan, kremasti završetak jela.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.