Recept za panakotu: Osvežavajući desert koji prija svim čulima

  • 0

Italija je zemlja koja je pored mora, predivnih objekata i lepe prirode poznata i po kuhinji kojoj skoro niko ne može da odoli. Kada je reč o slanim jelima, tu su pice i paste, a na vrhu liste deserta nalaze se sladoledi, tiramisu, ali i panakota.

Panakota  je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od mleka, slatke pavlake i šećera, a zgušnjava se želatinom.

Priprema je vrlo jednostavno, a potrebno je da samo verno pratite recept.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • 2 kesice želatina

sastojci za preliv:

  • 300 g višanja ili drugog voća po izboru
  • 200 ml vode
  • 2 kašike gustina
  • 5 kašika šećera

Priprema:

Pomešajte mleko i slatku pavlaku, pa ih sipajte u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne proključa.

Sklonite sa šporeta, dodajte šećer, želatin i vanilin šećer i mešajte dok se ne otopi.

Sve sipajte u staklene čaše i ostavite da se ohladi.

U šerpu stavite voće, šećer i vodu i sačekajte da se šećer otopi, a smesa provri. Tada u malo vode razmutite gustin, dodajte u šerpu i mešajte dok se ne zgusne.

Vruć preliv sipajte preko panakote, ohladite i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti