• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je pobednica ovogodišnjeg Schweppes Mixology takmičenja: Evo šta vam je potrebno za "Crimson" koktel

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaki koktel može da bude dobar ako su svi sastojci lepo izbalansirani

  • 0
Pobednički koktel FOTO: Ljiljana Toljagić

Na finalnom takmičenju 26 barmena iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, u okviru Schweppes Mixology takmičenja u pravljenju koktela pobedila je Teodora Nikolikj iz Severne Makedonije.

Njen koktel pod nazivom "Crimson", sa prefinjenim ukusom u kombinaciji sa Schweppes Pink Mixer Style i različitim aromama domaćeg sirupa, praha od brusnice i čipsa od brusnice, oduševio je žiri i doneo joj titulu najboljeg koktel majstora na ovogodišnjem Schweppes takmičenju.

Drugo mesto ponela je Anja Ljujić iz Beograda, dok je treće mesto zauzeo Vanja Golovski iz Skoplja. Troje najboljih barmena osvojili su put u “Rome bar show 2023”, luksuzan Schweppes set za koktele i imaće posebnu čast da njihovi kokteli budu uvršteni u top 50 HoReCa objekata u Srbiji.

Ovogodišnji zadatak takmičara bio je da kreiraju ukusan i jedinstven koktel uz obavezno korišćenje nekog od ukusa poznatog brenda penušavih pića Schweppes - Bitter Lemon, Tonic Water, Tangerine, ili Pink Mixer Style.

Na pitanje zašto se odlučila da se bavi bartendingom Teodora otkriva da je taj posao intrigira.

- Bartending me je zaintrigirao u svakom pogledu – ova profesija daje veliku slobodu izražavanja kako kroz govor tela tako i kroz komunikaciju sa okolinom. Prosto sam osetila da je nešto u meni bilo spremno da stvara i napreduje i pokazalo se da nisam pogrešila.

Upitana koji kokteli se preferiraju u Makedoniji i da li misli da se u Srbiji ukusi razlikuju, koktel majstor odgovara:

- U Makedoniji se najviše preferiraju komercijalni ukusi jer barska scena nije toliko razvijena, dok mislim da su u Srbiji ukusi malo kompleksniji.

O tome šta su osnovni sastojci za dobar koktel, Teodora otkriva da variraju od koktela do koktela.

- Mišljenja sam da svaki koktel može da bude dobar ako su svi sastojci lepo izbalansirani.

Na pitanje da li je za pravljenje koktela potrebna praksa ili je sve u talentu, ili, pak, oba Teodora je izričita:

- Što se nekih stvari tiče, rekla bih da ako talenat ne postoji, ne bi se mogao usavršavati kroz praksu. Dakle, da, odgovor je oboje.

Zamoljena da otkrije koji je najizazovniji koktel za pravljenje i zašto, smatra da svaki koktel nosi svoju posebnu težinu i lepotu.

- Ne bih mogla da okarakterišem neki koktel kao najizazovniji za pravljenje.

O utiscima sa puta “Rome bar show 2023” gde je bila sa još dvoje finalista Schweppes Mixology takmičenja kaže da je bilo prelepo.

- Stekla sam nove prijatelje, uživala u gradu i ono najvažnije, imala priliku da usvojim nova znanja i veštine koje su nama kao barmenima vrlo značajne. Sa sobom nosim predivne uspomene i iskustvo koje će mi sigurno predstavljati podstrek za još veće uspehe i napredak u budućnosti.

Upitana za kraj da li može da otkrije kako se sprema njen pobednički koktel, Teodora obelodanjuje njegove sastojke:

- Recept "Crimson" koktela je u kombinaciji Schweppes Pink Mixer Style i različitih aroma home made sirupa, praha od brusnice i  čipsa od brusnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Gošnjić svakom gostu i svakom koktelu zna ćud

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti