
Ko ima najbolji moderni recept za rinflajš? Četvoro kuvara u finalu takmičenja "Challenge Rekonstrukcija"
Finale regionalnog gastro takmičenja u rekonstrukciji tradicionalnih jela, "Challenge Rekonstrukcija", biće održano u subotu, 17. maja u prostoru Mokrin House u Mokrinu. Izazov postavljen pred kuvare je bio da rekonstruišu, rinflajš, poznatiji i kao "supe mesa sosa" nedeljni ručak u Vojvodini.
Žiri je odabrao četvoro finalista i to su: David Šimunić, šef kuhinje u hotelu "Nine Square" u Beogradu, Stefan Terek, restoran "Fleur de Sel", Novi Slankamen, prvi restoran koji je poneo Mišelin zvezdu, Vukašin Mršević, kuvar u vinariji "Korak" u Hrvatskoj i, jedina žena među finalistima, Dragana Kalaba, šefica Fig restorana, na Fruškoj gori.

Ono što zovemo "supe mesa sosa", četvoro finalista pravi kao: terina od goveđeg jezika, krema od rena, majonez od peršuna, konfitirana šargarepa u koštanoj srži, pihtija od junećeg srca, kroketi od junećih obraza, tatar od sušenog paradajza, pire od peršuna, pena od kompita od višanja, i još mnogo toga.
U Mokrinu, na sam dan događaja, 17. maja stručni žiri će odabrati pobednika i proglasiti najbolji recept za rekonstruisani rinflajš. Osim takmičenja, biće održana dva stručna panela i biće izloženi prehrambeni proizvodi lokalnih malih proizvođača. Program je namenjen, prvenstveno, predstavnicima gastro industrije i ugostiteljskog sektora a kotizacije se mogu kupiti na GigStix platformi.

"Challenge Rekonstrukcija" je prvo i jedino takmičenje kuvara koje u fokusu ima inovaciju tradicionalnih jela. Pokretač ovog festivala, kuvar Srđan Jerinkić, kaže da mu nije cilj samo da se sačuvaju tradicionalna jela već da ih, potpuno inovirana i pripremljena u super modernoj tehnologiji, ponovo ponude i nama i svetu. Pre rinflajša, kuvari su početkom godine rekonstruisali – sarmu.
Stručni žiri: Tom Gretić, poznati hrvatski chef i domaćin emisije HELLS Kitchen Hrvatska, Pavle Branković Paquito, vodeći food influenser u regionu, Vladimir Kučera, pobednik "Sarma Challenge" takmičenja, vlasnik restorana molekularne kuhinje "Delirium Silence" u Beogradu, Zoran Ostojin, dugogodišnji ugostitelj i vlasnik restorana "Trofej" i etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Jasmina Šupeljak, novinarka i influenserka i Nataša Šešić, preduzetnica i zaljubljenica u gastronomiju.

Učesnici panela: Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta, Marko Đerić, šef kuhinje restorana Langouste u Beogradu i dobitnik prve Michelin zvezdice u Srbiji, Jasmina Vukašinović, vlasnica restorana Jasmin A Maslina u Novom Sadu, Nikola Šorak, predstavnik Srbije na "San Pellegrino Young Chef Competition" i sous chef Salona 1905, Anđela Risimić, mlada kuvarska zvezda i vlasnica restorana Salon 5a u Zemunu, tim Pretop, kulinarska senzacija sa Zemunske pijace, Stevan Pejdanovski, glavni šef restorana La Pista, Gorski Hotel, Kopaonik, Dragan Šljivić, vlasnik i šef kuhinje restorana "Provance" u Banja Luci i Marko Aćimović, šef kuhinje restorana Jasmin A Maslina.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Organizatori najavili da će ovoga puta napraviti kobasicu dužu od 2 kilometra: Kobasicijada u Turiji
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.