• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Topla salata iz Grčke: Uz nekoliko sastojaka napravite savršen obrok

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nisu samo giros i suvlaki specijaliteti ove zemlje

  • 0
2170021329 Foto: Shutterstock

Kada pomislimo na Grčku, prva asocijacija kada je reč o hrani jesu giros, musaka i suvlaki. Ali na trpezi ove balkanske države se ne nalazi samo to. Poznata je i po maslinama, siru i ostalim stvarima, pa i po piletini.

Jedna od popularnijih salata jeste i ova čiji se recept nalazi u nastavku. Lepa je na oko, a i jako je ukusna. Idealna je da se napravi onda kada i nemate baš mnogo vremena ili ako ste želite da jedete kasno noću - što i nije preporučljivo.

Sastojci:

  • 4 pileća batka bez kostiju
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ glavice crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 300 ml pilećeg bujona
  • 1 šolja zelenih maslina
  • ½ šolje izmrvljenog feta sira
  • peršun
  • so
  • biber

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte origano, beli luk i narendanu koricu limuna. Dobro promešajte, pa time istrljajte pileće batake.

Na maslinovom ulju u većem tiganju ispržite batake sve dok ne porumene, pa ih izvadite i stavite na ubrus da se ocede.

Crni i beli luk iseckajte što sitnije i izdinstajte u istom tiganju dok ne postanu providni. Ubacite pirinač koji ste preko noći ostavili da nabubri u vodi i dinstajte sve zajedno uz dodatak soli.

Kad pirinač malo omekša, ubacite i pileći bujon i ostavite da provri. Stavite piletinu u smesu sa pirinčem, a limunove čije ste kore izrendali iscedite i dodajte smesi.

Ceo tiganj ubacite u rernu i pecite do 20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. Izvadite iz rerne, pa vratite na ringlu i dodajte masline, ukrasite peršunom i feta sirom, pa poslužite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ravioli od kojih pamet staje: Ovako nešto do sada niste probali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti