
Hrskava samosa sa neodoljivim punjenjem: Recept za pitice od gotovih kora
Ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu hrane, a želite da ukućanima ponudite ukusan obrok, neka vaš izbor bude samosa.
Ove pitice po tradicionalnom receptu koji podrazumeva nadev od krompira, luka i graška uglavnom se spremaju u zemljama Bliskog istoka, gde su popularne i kao brza hrana. Samosa je u Indiji obavezna na trpezi više puta nedeljno i neretko se sprema sa sirom ili mlevenim mesom.
Testo za samosu možete da napravite i sami, a ako niste vični tome, nećete pogrešiti ni ako koristite kupovne kore. Takođe, samosu možete da pržite u dubokom ulju, ali i da je pečete u rerni ako niste ljubitelj masnijih peciva.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 400 g krompira
- 2 glavice crnog luka ili 1 praziluk
- 3 čena belog luka
- 150 g graška
- kari
- đumbir
- biber
- so
- malo ulja
Priprema:
Oljuštite krompir, operite ga i iseckajte na kockice.
Očistite crni i beli luk, sitno iscekajte, pa sipajte malo ulja u dublji tiganj; spustite luk i dinstajte ga nekoliko minuta. Potom dodajte iscekan krompir, kari i malo vode, pa dinstajte dok krompir ne bude upola skuvan. Onda dodajte i grašak, đumbir, biber i so i dinstajte dok sastojci ne postanu mekani.
Koru za pitu presavijte na tri dela uzdužno tako da dobijete malo širu traku. Na dno trake stavite nadev, pa koru presavijajte u trouglove dok je sasvim ne utrošite.
U pleh obložen papirom za pečenje ređajte trougliće od kora, poprskajte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Služite toplo, uz umake po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Najukusnije špagete bolonjeze - ponos italijanske kuhinje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.