Pravi srpski doručak je nezamisliv bez kriške hleba ili nekog drugog proizvoda od testa poput kroasana, sendviča i slično.
Mnogi ne mogu da odole mirisu sveže ispečenog hleba koji se širi kućom. Ukoliko ste ljubitelj francuskog bageta, ovaj recept ćete često praviti.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 370 ml mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
Priprema:
U činiji pomešajte suve sastojke, a onda uz postepeno dodavanje vode zamesite testo. Kad ono postane kompaktno, ostavite ga u činiji da narasta na toplom oko 45 minuta. Prekrijte činiju pamučnom krpom ili prozirnom folijom.
Posle 45 minuta prebacite testo na radnu ploču i vlažnim rukama ga kratko mesite, pa oblikujte u jufku i ponovo ga pustite da narasta oko 45 minuta. I ovog puta ga prekrijte krpom.
Isti postupak na radnoj površini ponovite tri puta. Kad sva tri puta premesite testo, podelite ga na četiri dela. Svaki deo testa blago oblikujte u jufkicu, pokrijte sve i ostavite još 15 minuta da se testo "odmori".
Blago ga prstima razvucite po površini u oblik pravougaonika i urolajte ga u željenu dužinu. Svaki baget prebacite na pleh i ostavite još da naraste oko pola sata pre nego što ubacite u rernu. Pre nego što budete pekli bagete, blago ih zasecite ukoso.
U zagrejanu rernu na 250 stepeni ubacite i tepsiju koju ste do pola napunili vodom, pa kad voda počne da ključa iznad nje postavite tepsiju sa bagetima i pecite ih 20 minuta na 220 stepeni. Zahvaljujući vodenoj pari koja se širi iz donje tepsije baget će biti hrskav spolja, a mekan i vazdušast iznutra.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Najukusnije špagete bolonjeze - ponos italijanske kuhinje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.