• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći recept za baget: Miris neodoljivog i hrskavog hleba širiće se celom kućom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova specijalna vrsta hleba, idealna za sendviče, potekla je iz Francuske, ali je omiljena širom sveta

  • 0
baget, hleb, doručak, testo Foto: Shutterstock/SMarina

Pravi srpski doručak je nezamisliv bez kriške hleba ili nekog drugog proizvoda od testa poput kroasana, sendviča i slično.

Mnogi ne mogu da odole mirisu sveže ispečenog hleba koji se širi kućom. Ukoliko ste ljubitelj francuskog bageta, ovaj recept ćete često praviti.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 370 ml mlake vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U činiji pomešajte suve sastojke, a onda uz postepeno dodavanje vode zamesite testo. Kad ono postane kompaktno, ostavite ga u činiji da narasta na toplom oko 45 minuta. Prekrijte činiju pamučnom krpom ili prozirnom folijom.

Posle 45 minuta prebacite testo na radnu ploču i vlažnim rukama ga kratko mesite, pa oblikujte u jufku i ponovo ga pustite da narasta oko 45 minuta. I ovog puta ga prekrijte krpom.

Isti postupak na radnoj površini ponovite tri puta. Kad sva tri puta premesite testo, podelite ga na četiri dela. Svaki deo testa blago oblikujte u jufkicu, pokrijte sve i ostavite još 15 minuta da se testo "odmori".

Blago ga prstima razvucite po površini u oblik pravougaonika i urolajte ga u željenu dužinu. Svaki baget prebacite na pleh i ostavite još da naraste oko pola sata pre nego što ubacite u rernu. Pre nego što budete pekli bagete, blago ih zasecite ukoso.

U zagrejanu rernu na 250 stepeni ubacite i tepsiju koju ste do pola napunili vodom, pa kad voda počne da ključa iznad nje postavite tepsiju sa bagetima i pecite ih 20 minuta na 220 stepeni. Zahvaljujući vodenoj pari koja se širi iz donje tepsije baget će biti hrskav spolja, a mekan i vazdušast iznutra.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Najukusnije špagete bolonjeze - ponos italijanske kuhinje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti