• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leskovačka mućkalica po južnjačkom receptu: Neodoljive čari popularnog obroka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpski Mančester poznat je po odličnoj kuhinji

  • 2
mućkalica, Leskovačka mućkalica, ručak, meso i povrće Foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Ako se mučite sa idejom šta da spremite danas za ručak, imamo recept za vas.

Inspirisani 33. Roštiljadom, koja počinje u Leskovcu sledeće nedelje i festivalom koji je posvećen roštilju i specijalitetima od mesa predlažemo vam da napravite leskovačku mućkalicu.

Ako vas put nanese u ove krajeve, nikako nemojte propustiti da probate ovaj specijalitet, a dok se to ne desi, dajemo vam savet kako da je napravite u svojoj kuhinji.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog vrata
  • 100 g dimljene vešalice
  • 300 g pilećeg filea
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 srednja paradajza
  • 3 sveže paprike
  • malo slatke paprike
  • malo ljute paprike
  • 3 čena belog luka
  • 1/2 šolje ulja

Priprema:

Svinjski vrat, vešalicu i pileći file ispecite na roštilju ili na gril tiganju ako nemate uslova za roštilj.

Poenta je da ne ispečete meso skroz, već da ostavite da bude pomalo sirovo i mekano u sredini. 

Kada ste završili sa mesom, bacite se na pečenje povrća.

Paprike ispecite, pa ih oljuštite i iseckajte na tračice. Crni luk takođe iseckajte na žilijen i propržite ga na malo ulja da omekša. U gotovo spremljen luk ubacite i paradajz koji ste oljuštili i očistili od semenki i kožica i isekli na kockice.

Dinstajte luk i paradajz na tihoj temperaturi oko 20 minuta.

Začinite povrće i dodajte papriku, a potom i meso. Po potrebi dospite vodu i krčkajte oko pola sata.

Pred kraj probajte jelo, i ukoliko nije dovoljno začinjeno, pravi je trenutak za to. Prema ukusu. 

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dobili smo recept za najbolji burek

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ZVEZDA

    20. avgust 2023. | 13:57

    A kad da ručamo? Ja treba da počnem u 5 ujutru da ovo bude gotovo u 2?? Prvo sve da ispečem, pa da dinstam, pa da ljuštim, pa da kuvam... Nego, nabacam svakakvo povrće... grašak, boraniju, krompir, papriku, luk, sve seckano... onda na kockice puno mesa, malo pirinča, prelijem vodom, koknem peršun i začine, zveknem to u rernu i ćao!

    Podelite komentar

  • Leskovac D. B

    20. avgust 2023. | 11:13

    Nemate vi pojima

    Podelite komentar