• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite džem od šljiva i čokolade: Savršen za mazanje na hleb i palačinke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslastica za celu zimu

  • 0
Džem od šljiva i čokolade Foto: Shutterstock

Džem od šljiva sa čokoladom jedan je od onih recepta što se lako prave. Ne samo da je veoma ukusan, nego imate celu zimu pred sobom da mu se radujete i uživate u njemu.

Savršen je za namaz na hleb ili palačinke, a možete da ga stavite i u kašu.

Probajte da ga dodate i u mafine, a nećete pogrešiti ni ako ga iskoristite kao fil za tortu.

Sastojci: 

(za tri teglice)

  • 1 kg šljiva
  • 100-120 g granuliranog šećera (ili više, prema ukusu)
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 60 g kakaa ili čokolade za kuvanje

Priprema: 

Isecite šljive na polovine i uklonite koštice. Šljive dodatno isecite na manje komade i stavite u veliku šerpu sa debelim dnom i dodajte malo vode.

Pustite ih da se krčkaju na tihoj vatri oko 10 minuta dok ne puste sok i počnu malo da se razgrađuju.

Dodajte šećer, ekstrakt vanile i kakao ili čokoladu za kuvanje i dobro promešajte.

Ostavite mešavinu da se krčka oko pet minuta, ali mešajte i pazite je, pogotovo ne dozvolite da se zalepi za dno posude.

Skinite šerpu sa vatre i stavite na čvrstu površinu.

Štapnim mikserom blendirajte šljive dok smesa ne postane skroz glatka.

Vratite je na tihu vatru i kuvajte dok ne postigne željenu konzistenciju (otprilike oko0 30 minuta). Povremeno promešajte.

Da biste proverili da li je vaš džem od šljiva i čokolade spreman, možete da uradite "test na hladnom tanjiru". Ohladite tanjirić u zamrzivaču, i kada vidite da vam se džem zgusnuo,  jednostavno stavite malu količinu na veoma hladan tanjir i stavite je u frižider na nekoliko minuta. Ako se džem nakon hlađenja još više zgusne i na dodir se ne osipa - to znači da je gotov.

Kada je dovoljno gust i spreman, sipajte još vruć džem u sveže sterilisane tegle i stavite poklopce.

Označite tegle kada se potpuno ohlade, inače će vam se etikete oljuštiti.

Čuvajte na tamnom i hladnom mestu do otvaranja, nekoliko meseci, a nakon otvaranja čuvajte džem u frižideru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti