Domaći sirup od kupina: Ukusan sok za zdrav dan

  • 0

Recept za pripremu sirupa od kupina je prilično jednostavan i ne zahteva previše vašeg vremena.

Idealan je kao sok, a ako ga napravite malo gušćim, možete da ga koristite i kao preliv u desertima ili kao sastojak za pite, kolače i druge slatkiše.

S obzirom da im je sezona pri kraju, pravi je trenutak da iskoristite ovo bobičasto voće i ostavite malo fantastičnog letnjeg ukusa, ali i zdravlja, u teglicama za zimu.

Veoma je važno da kupite crne ili tamnoplave, velike i zdrave bobice. Ukoliko su kupine crvenkaste, to znači da su prerano ubrane. Takođe izbegavajte i one koje imaju mrlje ili su previše mekane.

Sastojci: 

  • 2 kg kupina
  • 2 kg šećera
  • 2 kesice limunske kiseline
  • 2 litre vode

Priprema:

Kupine dobro operite i očistite od grančica. Pošto ostavljaju boju, bilo bi dobro da stavite zaštitne rukavice.

Očišćene kupine spustite u lonac, prelijte vodom i kuvajte na jakoj vatri dok ne ne počne da vri. Potom smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta.

Dodajte šećer i nastavite da kuvate dok se šećer skroz ne otopi.

Dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promešajte.

Procedite sirup kroz filter za kafu ili gazu.

Sipajte ga vrućeg u sterilisane tegle, ohladite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sirup razblažite sa vodom ako ga služite kao sok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Jelena Knežević u Zasavici otkriva svoje kulinarske tajne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti