• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tomislava pravi najbolju štrudlu u Srbiji: "Tajna je u mnogo ljubavi, ali i u jednom posebnom sastojku"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njena štrudla sa orasima je bila najbolja na interesantnom takmičenju na Guduričkoj zlatnoj jeseni

  • 3
štrudla, najbolja štrudla Foto: Privatna arhiva

Kada se pomene "štrudla", mnogima krene voda na usta i počnu da sanjaju o preukusnoj poslastici koja je na našim prostorima jako popularna.

Tomislava Ratković iz Udruženja "Vrščanke" pobedila je na Guduričkoj zlatnoj jeseni sa najboljom štrudlom!

Ova iskusna domaćica iza sebe je ostavila Udruženje "Na izvoru potočić" na drugom i Invalide rada "Radionica mašta i svašta" na trećem mestu.

Za ona.rs Tomislava pričala je o Udruženju.

- Naše Udruženje je osnovano pre nekoliko godina. Ima nas oko 20, raznih smo zanimanja i godišta. Bavimo se pravljenjem hrane, ali na manifestacijama izlažemo i ručne radove koje su koristile naše prabake, bake i mame, a mi ih sačuvale od zaborava. Sledeća manifestacija koja nas čeka je Grožđebal - priča.

Pobednica interesantnog takmičenja nam je i otkrila zašto pravi štrudle.

- Ovaj desert sam naučila da pravim od bake i mame i jako sam im zahvalna. Da bi se dobilo najbolje testo, neke srednje tvrdoće, najbitnije je da ga dobro umesite. Isto tako je dobro i da filu "pogodite" gustinu i slatkoću, a pre nego što krenete da je rolate, bitno je da ima što više krugova, odnosno spirala.

Dala je i svoj savet šta je tajna dobre štrudle.

- Tajna dobre štrudle je da je pravimo sa dosta ljubavi, ali je po meni najbitnije staviti pravu meru vanilin-šećera, kako u fil, tako i u testo.

Ova nagrada za Tomislavu je posebno važna.

- Baš mi je drago da je moja štrudla sa orasima pobedila u Gudurici, mestu gde moja majka trenutno živi. Štrudla filovana mlekom poparenim orasima, šećerom i vanilin-šećerom bila je dobitna kombinacija za pobedu i mojoj porodici je omiljena - rekla je Tomislava za naš portal.

Sudije ovog takmičenja bili su Cvetka Vučković, najstarija članica Udruženja "Bogatstvo različitosti", Mira Stojanović, kuvarica u penziji, i Nebojša Šorgić takođe kuvar u penziji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Staro srpsko jelo i delikates za iskusne gurmane: Podrobica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Manda Panda

    1. septembar 2023. | 15:28

    Eeeee niste vi probali štrudlu naše Ane iz Zemun Polja, doduše niste ni Sandrinu, nju nije niko🙂

    Podelite komentar

  • Cvecka

    1. septembar 2023. | 09:03

    E, niste vi probali moju strudlu! Hoces sa makom, orasima ili rogačem. Prste da polizes!!!

    Podelite komentar