• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

IZVUCITE DUNJU IZ FIOKE: Jesenja riznica vitamina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dunja se smatra simbolom plodnosti i ljubavi. Bilo kuvana ili pečena, ova voćka obiluje koirisnim materijama i pomaže u izlečenju mnogih bolesti

  • 0

Voćka koja zri od kraja oktobra do decembra pravi je izvor korisnih materija. Ovo voće potiče iz jugozapadne Azije i u stara vremena je smatrano znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće. Dunja leči kašalj, astmu, dijareju, dok se kuvana ili pečena dunja preporučuje anemičnim osobama.

U Staroj Grčkoj jeli su je mladenci uoči venčanja, dok je u Rimu, zbog opojnog mirisa, bila izvor eteričnih ulja za parfeme.

Dunja, voćka jeseni, prava je vitaminska bomba. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.

Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.

Semenke dunje sadrže čak 15 odsto ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zbog svega toga dunja je izuzetno lekovito voće. Lekoviti su i plodovi i listovi i seme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti.

Pečena, kuvana, kao čaj ili sir

Dunjin sok ukuvan sa istom količinom šećera leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije.

Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.

Ne konzumiraju se sirove, ali mogu da se kuvaju ili peku, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Dobro se slažu sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači.

Francuzi vekovima prave sir od dunja koji se priprema tako što se dva kilograma dunja kuva sa korom dok potpuno ne omekša.

Kada se ohlade, iseku se na komadiće i ispasiraju. Dobijena masa se izmeri, da bi se dodala prava količina šećera (na kilogram i po pirea dunje dodaje se kilogram šećera). Sve se ponovo kuva na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano mešanje.

Odmah po kuvanju sir od dunja sipa se u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u više manjih. Kada se ohladi, poslasticu treba iseći na kocke, uvaljati u šećer u prahu, i staviti na tamno i suvo mesto da stoji.

Ovaj sir snažan je izvor energije, a može se uzimati i kao lek za poboljšanje varenja. Nije preporučljiv jedino dijabetičarima i gojaznim osobama.

(Telegraf.rs/Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti