Nije pasulj, a nije ni gulaš: Ovo tradicionalno tursko jelo će vas osvojiti mirisom i ukusom
Odmalena nas uče da su jela "na kašiku" neophodna i da bez njih nećemo biti zdravi. Izgleda da, što nas više teraju da ih jedemo, to više zaziremo od graška, pasulja, boranije...
E onda, kada odrastemo, počnemo da cenimo dobro kuvano jelo, njegov ukus, arome, ali i zdravstvene prednosti. Naravno, to je zato što tada već znamo šta nam se dopada, a šta ne, šta sa čime kombinujemo, koje nam se namirnice sa čime slažu, koji ukus želimo da pojačamo.
Ovo jelo i ovaj neobičan recept najpre će se svideti ljubiteljima pasulja. Nije reč o nečemu novom, već o starinskom specijalitetu turske kuhinje poznatom pod nazivom Kuru Fasulye. To je zapravo vrlo izdašan i bogat gulaš od belog pasulja i jagnjetine ili govedine.
Ono što je takođe jako dobro kod ovog jela je da se obično priprema dan do čak dva unapred, jer mu stajanjem okus postaje sve bolji, piše "Slobodna Dalmacija".
Kuru Fasulye se obično služi sa pirinčem.
Sastojci:
- 250 g belog pasulja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 400 g jagnjetine narezane na kockice
- 1 luk
- 3 ćešnja belog luka
- 2 veća paradajza
- čili po želji
- 1 kašika paste od paradajza
- ½ kašike paste od crvene paprike
- 700 ml goveđeg ili pilećeg bujona
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- ¼ kašičice kumina
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pasulj potopite preko noći, sutradan ga iscedite i stavite u posudu sa svežom vodom, pa kuvajte na srednjoj vatri sat vremena. Trebalo bi da ne bude potpuno skuvan. Ocedite ga i ostavite sa strane.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Meso prepecite na zagrejanom ulju, kad uhvati boju dodajte mu naseckani luk pa mešajte dok voda gotovo ne ispari.
Ubacite beli luk i mešajte dok ne zamiriše, pa dodajte paradajz narezane na kockice, pastu od paradajza, čili (po želji) i pastu od paprike, po želji, umesto toga dodajte više paste od paradajza.
Dodajte prethodno kuvani pasulj zajedno sa solju, biberom i kuminom.
Ulijte goveđi ili pileći bujon u sve to i dobro promešajte. Proverite ima li dovoljno tekućine da prekrije pasulj, ako ne dodajte i malo vode.
Pokrijte posudu poklopcem i pecite u rerni jedan sat ili dok meso i pasulj potpuno ne omekšaju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "To je deo srpske tradicije kojom se ponosimo": Palma obišao Drugu Gulašijadu u Kočinom Selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.