Imam Bayildi: Punjeni patlidžani neodoljivih ukusa

  • 0

Plavi patlidžan je, pored svojih nutritivnih prednosti, odličan i kao zamena ugljenohidratnih namirnica, pa je poželjna opcija kada se pridržavate nekog režima ishrane ili jednostavno izbegavate visok unos masnoća.

Imam Bayildi je jednostavno, ukusno vegansko jelo, bogatog ukusa. Ovom receptu zaista ne možete odoleti, jer je u pitanju neverovatna kombinacija svežih patlidžana punjenih sočnim nadevom na bazi paradajza, karamelizovanog luka, belog luka sa aromatičnim biljem i začinima.

Sastojci:

  • 300 g patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • peršun
  • 1-2 zrela paradajza
  • šećer
  • cimet
  • 1/2 sveže paprike
  • 2 kašike gustog soka od paradajza
  • maslinovo ulje
  • biber
  • so

Priprema:

Najpre patlidžane operite i presecite ih napola, po dužini. Onda ih izdubite kašikom po sredini, pa posolite iznutra i ostavite da tako odstoji neko vreme. Smesu koju ste izdubili sačuvajte.

Paradajz očistite i iseckajte na kockice, a zatim beli luk, crni luk, papriku i peršun, kao i izvađenu sredinu patlidžana.

U tiganju na tihoj vatri propržite sitno seckan crni luk na maslinovom ulju. Kada omekša, onda dodajte ostalo iseckano povrće, kao i prstohvat šećera, cimeta, bibera. U to dodajte i dve kašike gustog soka od paradajza i dinstajte na tihoj vatri dvadesetak minuta, povremeno mešajući.

Na kraju posolite.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i služite se vatrostalnom posudom. Nju podmažite uljem. Izdubljene patlidžane operite pod mlazom hladne vode da izađe gorčina, pa ih posušite ubrusom.

Smesom iz tiganja napunite patlidžane i prelijte svaku polovinu kašikom maslinovog ulja. Na dno posude sipajte i dve kašike vode.

Jelo treba da se krčka 40 minuta, odnosno dok sva tečnost ne ispari. Za kraj možete narendati i sir, pa da vratite jelo da se zapeče još nekih pet minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti