
Pomfrit od slatkog krompira sa umakom od belog luka i krastavčića: Posna grickalica koja će vas oduvati
Pomfrit sa umacima i sosevima je mnogima idealan dodatak jelima ili "užina". Međutim vreme posta nam nudi jednu odličnu zamenu za ovo jelo, a recept će vas sigurno oduševiti.
U pitnaju je pomfrit od batata sa posnim umakom od belog luka i kiselih krastavčića. Sama kombinacija zvuči fenomenalno, a ukus će vas brzo osvojiti i verovatno zamenitib klasičan pomfrit.
Sastojci za pomfrit od batata i posni umak:
- 4-5 batata
- aleva paprika
- origano
- so
- maslinovo ulje
Za umak:
- kašika brašna
- biber
- šolja vode
- 2 srednja kisela krastavčića
- 2 čena belog luka
- so
- origano ili mirođija po želji
Priprema pomrita od batata i posnog umaka:
Prvo pripremamo pomfrit.
Batat, tačnije sladak krompir, operite, a koru možete i ne morate ljuštiti. Isecite ga na uzdužne prutiće, debljine oko jedan centimetar.
Poređajte prutiće na pleh, obložen papirom za pečenje. Između pritića treba da postoji mali razmak - bitno je da se ne preklapaju.
Polijte ih, u tankom mlazu, malo maslinovim uljem. Preko pospite kašikom vrlo malo aleve paprike i začine.
Stavite pomfrit da se peče na 180 stepeni 15-ak minuta. Obratite pažnju na boju. Kad istekne vreme, okrenite ga ili ga promešajte kašikom po plehu i ubacite nazad da se peče sedam do deset minuta.
Sada je vreme da se priprema sos koji će ulepšati pomfrit.
Sitno iseckajte krastavčiće i stavite na stranu. Beli luk takođe sitno iseckajte, po mogućstvu ga izmevite.
U jednu činiju izmešajte brašno i vodu. Stavite na zagrejanu ringu da se kuva, uz konstanta mešanja. Kada osetite da mešavina postaje gušća, dodajte origano, biber i prstohvat soli. Ubacite beli luk i mešajte na ringli još minut. Sklonite sa ringle i dodajte kisele krastavčiće. Sve izmešajte lepo. Ako želite, možete dodati 2 kašičice posnog majoneza zbog teksture i ukusa. Krastavčiće i luk uvek možete dodati naknadno još, po potrebi.
Servirajte pomfrit i umak zajedno i uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Recept za posne paprike sa heljdom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.