• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pomfrit od slatkog krompira sa umakom od belog luka i krastavčića: Posna grickalica koja će vas oduvati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posna verzija pomfrita i umaka će vam zameniti klasično jelo

  • 0
Pomfrit, batat, sladak krompir Foto: Shutterstock

Pomfrit sa umacima i sosevima je mnogima idealan dodatak jelima ili "užina". Međutim vreme posta nam nudi jednu odličnu zamenu za ovo jelo, a recept će vas sigurno oduševiti.

U pitnaju je pomfrit od batata sa posnim umakom od belog luka i kiselih krastavčića. Sama kombinacija zvuči fenomenalno, a ukus će vas brzo osvojiti i verovatno zamenitib klasičan pomfrit.

Sastojci za pomfrit od batata i posni umak:

  • 4-5 batata
  • aleva paprika
  • origano 
  • so
  • maslinovo ulje

Za umak:

  • kašika brašna
  • biber
  • šolja vode
  • 2 srednja kisela krastavčića
  • 2 čena belog luka
  • so
  • origano ili mirođija po želji

Priprema pomrita od batata i posnog umaka:

Prvo pripremamo pomfrit.

Batat, tačnije sladak krompir, operite, a koru možete i ne morate ljuštiti. Isecite ga na uzdužne prutiće, debljine oko jedan centimetar.

Poređajte prutiće na pleh, obložen papirom za pečenje. Između pritića treba da postoji mali razmak - bitno je da se ne preklapaju.

Polijte ih, u tankom mlazu, malo maslinovim uljem. Preko pospite kašikom vrlo malo aleve paprike i začine.

Stavite pomfrit da se peče na 180 stepeni 15-ak minuta. Obratite pažnju na boju. Kad istekne vreme, okrenite ga ili ga promešajte kašikom po plehu i ubacite nazad da se peče sedam do deset minuta.

Sada je vreme da se priprema sos koji će ulepšati pomfrit.

Sitno iseckajte krastavčiće i stavite na stranu. Beli luk takođe sitno iseckajte, po mogućstvu ga izmevite.

U jednu činiju izmešajte brašno i vodu. Stavite na zagrejanu ringu da se kuva, uz konstanta mešanja. Kada osetite da mešavina postaje gušća, dodajte origano, biber i prstohvat soli. Ubacite beli luk i mešajte na ringli još minut. Sklonite sa ringle i dodajte kisele krastavčiće. Sve izmešajte lepo. Ako želite, možete dodati 2 kašičice posnog majoneza zbog teksture i ukusa. Krastavčiće i luk uvek možete dodati naknadno još, po potrebi.

Servirajte pomfrit i umak zajedno i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za posne paprike sa heljdom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti