• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

UŽIVAJTE U PLODOVIMA JESENI: Tri razloga da jedete bundevu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bundeva je mnogo više od lepe dekoracije za dom tokom jeseni. Sa manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu

  • 0

Odličnog je ukusa, prepuna je antioksidanasa i vitamina. Evo tri razloga zbog kojih biste ove jeseni trebalo da imate bundevu na svom meniju, i to svaki dan.

Štiti oči

Bundeva predstavlja odličan izvor beta karotena, luteina i zeaksantina. To su sve antioksidansi koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka raznih oftalmoloških bolesti. Na primer, ishrana bogata beta karotenom može da odloži slabljenje vida i njegov gubitak kao posledica makularnih degeneracija.

Podstiče uspešnost dijete

Zamenite beli pirinač i testeninu bundevom. Jedna činija narandžastog ploda sadrži tek 80 kalorija, u odnosu na istu količinu testenine koja sadrži oko 234 kalorija. Osim toga, bundeva je odličan izvor vitamina A i Ce, dok beli pirinač i rezanci nisu naročito nutritivni.

Zdrava grickalica, posebno za muškarce

Pečene semenke bundeve predstavljaju odličnu zamenu za razne grickalice jer, osim što su izvrsnog ukusa, one su i zdrave, naročito za funkciju prostate. Isperite semenke, osušite ih i pecite u rerni oko 20 minuta na 80°C kako bi semenke zadržale sva svoja hranljiva svojstva.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti