Posni doručak: Spremite pire od belog pasulja, u narodu poznat kao papula ili meljanac
Ovaj jednostavan pire od pasulja je brz i lak recept koji može da se posluži i kao prilog uz glavno jelo, ali je odličan i kao namaz za posni doručak.
Napravljen od belog pasulja, koji je prepun proteina, gvožđa i vlakana, ovo jelo se kuva u ukusnoj supi od povrća, uz pikantne začine koji mu daju poseban šmek.
Idealan je za posne dane, ali i slavsku trpezu.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 srednje šargarepe
- 200 g korena celera
- 1 paškanat
- 1 ljuta papričica
- 3-4 veća čena belog luka
- 100 ml ulja
- 1 kašika slatke začinske paprike
- mleveni biber
- suvi biljni začin
- suvi bosiljak
Priprema:
Potopite pasulji da odstoji u vodi preko noći, da upije tečnost i da nabubri. Procedite ga, stavite u dublju šerpu i nalite vodom da ogrezne, a potom, menjajući vodu, stavite dva puta da provri.
Očistiti luk, šargarepu, peršun i paškanat, sitno ih iseckajte i stavite u pasulj. Papričicu samo rasecite napola i dodajte u supu. Začinite sa suvim biljnim začinom, dodajte biber i bosiljak.
Sve stavite da se kuva oko jedan do jedan i po sat, odnosno dok se zrna dobro ne raskuvaju i dok tečnost ne uvri par centimetra ispod nivoa pasulja u šerpi.
Sklonite jelo sa vatre i izmiksajte dok ne dobijete pire i prespite u posudu za posluženje.
U posebnom sudu zagrejte ulje u koje ćte da dodate beli luk i prodinstate. Pred kraj stravite i kašiku začinske paprike, a potom sve prelite preko mlevenog pasulja.
Jelo poslužite hladno.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Posetili smo Levačku pasuljijadu i dobili recept za pripremu najboljeg pasulja
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.