• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za žerbo kocke: Starinski recept za omiljeni kolač

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored česnice i medenjaka, ovaj kolač uvek ima svoje mesto na božićnoj trpezi

  • 0
Žerbo kocke, kolač, slatkiš Foto: Shutterstock

Ako ste u potrazi za receptima za praznične kolače koje možete da poslužite tokom narednih dana, podsećamo vas na jedan klasik.

Žerbo kocke su jedan od najčešćih starinskih slatkiša, omiljeni kolač na trpezi tokom prazničnih dana.

Najčešće se pravi za Božić, gde uvek ima počasno mesto pored česnice i medenjaka.

Sastojci:

za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 4 žumanceta
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 1/3 svežeg kvasca
  • 1 dl mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera

za fil:

  • džem od kajsija
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera

za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • malo ulja

Priprema

Pripremite testo. Prvo rastvorite kvas i šećer u mlakom mleku i ostavite ga da malo naraste. Pomešajte brašno i maslac, potom dodajte žumanca i  slatku pavlaku, a zatim dodajte i rastvoreni kvasac.

Testko umestite da bude glatko, uvijte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko dva sata. Nakon što se dobro ohladi, podelite ga na četiri dela i svaki razvijte u koru.

Podmažite tepsiju i stavite prvu koru. Premažite sa džemom i pospite sa orasima. Potom stavite drugu koru i ponavljajte postupak sve do četvrte.

Poslednju koru nemojte da filujete već je izbockajte sa viljuškom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

U međuvremenu rastopite čokoladu sa malo ulja.

Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i prelite sa glazurom od cokolade, a zatim ostavite na hladnom mestu da se stegne preko noći. Sutradan ga isceicte na prepoznatljive kocke.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posni, zdravi, brzo se prave... Ovi kolačići su idealni za nedeljni doručak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti