• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite francuski kroasan i zamislite da šetate ulicama Pariza: Mekan i sočan doručak

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budite kao profesionalni kuvar iz ove zemlje

  • 0
Kroasan Foto: Shutterstock

Francuska je poznata kao zemlja testa, bageta, kroasana. Zašto ne biste napravili tipičan kroasan i priredili sebi ugođaj kao da ste na ulicama Pariza?

Recept za francuske kroasane pravićete stalno jer će vas osvojiti.

Sastojci za francuski kroasan:

za testo:

  • 280 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1/3 kocke kvasca
  • 120 ml toplog mleka
  • 120 ml tople vode
  • 220 g putera
  • malo soli

za premaz francuskih kroasana:

  • 1 jaje
  • 1 kašika vode

Priprema francuskih kroasana:

U činiji pomeđajte toplo mleko i toplu vodu. Ubacite komad kvasca, promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast. To će biti znak da se dovoljno dobro aktivirao.

U drugoj činiji pomeđajte brašno (možete ga i prosejati), šećer i so. Aktivirani kvasac ubacite u činiju sa brašnom i mesite rukama dok ne formirate testo. Kada dobije oblik testa, na pobrašnjenoj površini mesite oko pet minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako vam se previše lepi za prste, dodajte još brašna.

Vratite ga u činiju, prekrijte je providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje jedan sat, a možete ga ostaviti i preko noći.

Komad putera stavite između dva lista papira za pečenje i oklagijom ga razvucite. Budite sigurni da je i dalje "savitljiv" ali hladan.

Kada testo dovoljno dugo odstoji, razvaljajte ga oklagijom u veći pravougaonik. U sredinu testa stavite komad razvaljanog putera i testo preklopite preko njega pazeći da ceo puter bude preklopljen testom. Kada preklopite testo sa svih strana, ponovo uz pomoć oklagije ga razvaljajte i preklopite na tri dela: recimo prvo levu stranu preklopite, pa desnu i tako dobijete manji pravougaonik.

Ostavite još oko pola sata da se testo ohladi.

Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena.

Posle toga testo je spremno za oblikovanje u kroasane. Razvaljajte testo ali da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove. Svaki trougao urolajte tako da naravno dobijete izgled kroasana. Spremne kroasane poređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje, prekrijte ih providnom folijom i ostavite još najmanje dva sata dok ne narastu.

Kada budu gotovi, premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite ih oko 20 minuta na 200 stepeni, sve dok ne porumene.

Ohladite ih i poslužite.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti