![Svetosavske perece Svetosavske perece](https://xdn.tf.rs/2024/01/26/perece-670x447.jpg?ver=950705)
Spremite svetosavske perece deci za praznik
Praznik Svetog Save važan je dan u srpskom narodu, a posebno mu se raduju deca.
Na ovaj praznik ona učestvuju u svetosavskim priredbama, dobijaju paketiće, a kod kuće ih čeka posebno ukusno iznenađenje - svetosavske perece.
Ne prave se teško, a pružaju mnogo sreće. Predstavljamo vam recept za svetosavske perece koje će oduševiti sve ukućane.
Sastojci:
za testo:
- 700 g brašna
- 1/2 kocke (20 g) kvasca
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašike soli
- 3 dl mleka
- 1 dl ulja
- 1 jaje
za slani preliv:
- 50 g brašna
- 2 kašike soli
- 4 kašike vode
Priprema:
Prvo se napravi slani preliv, tako što ćete da umutite brašno, so i vodu.
Potom u u mlakom mleku otopite kvasac. Kada nadođe, umešajte sa kvascem brašno, so i šećer. Dodajte jaje i ulje, a zatim i mlekom umesite testo da bude glatko. Ako Savindan pada na sredu ili petak, izbacite jaje, a mleko zamenite toplom vodom.
Testo ostavite da se podigne oko 30 minuta, a potom ga premesite i podelite na desetak jufki.
Svaki taj deo razvijte u "kanap" dužine oko 20 centimetra i umotajte u oblik perece.
Pripremite pleh za pečenje i stavite pak papir, pa prebacite svaku perecu.
U međuvremenu zagrejte rernu na 220 stepeni i potom pecite perece oko deset minuta.
Potom izvadite perece, prelijte ih slanim prelivom i vratite u rernu da se peku još oko deset minuta.
Poslužite deci!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo različita jaja, a evo koja su najukusnija
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.