
Danas su Cveti i jede se RIBA: Evo kako da spremite SAVRŠENOG ŠARANA
Praznik Cveti je dan kada se porodice okupljaju u miru i ljubavi, u susret velikoj sedmici koja prethodi Vaskrsu. Taj praznik donosi blagostanje u domove, osveženje iz prirode kroz grančice vrbe, ali i trpezu na kojoj je dozvoljena riba.
A kada hoćemo da to bude nešto posebno, dostojno praznika, biramo pečenog šarana. Jelo jednostavno, a bogato, koje u sebi nosi i simboliku vode, i simboliku pročišćenja. Evo kako da ga pripremite, da zamiriše kuća, a gosti se oduševe.
Sastojci:
- 1 kg šarana (očišćen i istranjen)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 5 čena belog luka
- 1 limun
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 2 grančice svežeg timijana
Priprema:
Uzmite šarana, očišćenog i spremnog za pečenje. Istrljajte ga solju i biberom, pa ga premažite maslinovim uljem - nežno, kao da pripremate sveću za paljenje. Beli luk isecite na tanke listiće, limun na kolutove. U unutrašnjost šarana pažljivo stavite beli luk, limun, ruzmarin i timijan. Sve neka lepo miriše i obećava.
Pecite šarana u unapred zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 25–30 minuta. Dok se peče, miris će se širiti kućom kao blagoslov.
Uz pečenog šarana divno idu mladi krompir, pečeno povrće ili čak salata od rukole i limuna. Na stolu neka bude i venčić od cveća, ili grančica vrbe - da podseti na praznik koji slavi život.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.