• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvari tradicije na Sajmu zavičaja: "Hedonizam s kamena" u organizaciji Udruženja "Tradicija i venčanje"

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tradicija kroz gastronomiju u Novom Sadu

  • 0
Hedonizam na kamenu, Sajam zavičaja Foto: Mirjana Babić

Udruženje „Tradicija i venčanje“ iz Bačke Palanke privuklo je veliku pažnju u Novom Sadu svojim štandom na petom „Sajmu zavičaja - zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“.

Na manifestaciji koja je održana 11. februara članovi udruženja koji su specijalizovani za negovanje tradicionalne kuhinje iz Bosne i Hercegovine pod naslovom "Hedonizam s kamena" i njihov gost, poznati kuvar Saša Mišić, priredili su pravi gastronomski užitak. Naime, šef Mišić pripremao je i predstavljao autentična bosanska jela koja su bila poslužena posetiocima.

- "Hedonizam sa kamena" je potvrda da sam uronila u tradiciju moje porodice, mojih predaka - rekla je za Ona.rs Mirjana Babić, predsednica Udruženja "Tradicija i venčanje" i dodala:

- Na ovom Sajmu zavičaja uspela sam da prikažem deo tradicije kroz gastronomiju od postavke ognjišta do hrane koja se spremala. Prikazala sam ognjište oko kojeg se u svakoj bosansko-hercegovačkoj porodici odvijao život - čuvala se i stvarala tradicija. Videli ste - ispod posude u kojoj se pripremala hrana bila su postavljena drva, samo da se kresne i da zapucketa. U blizini preslica, razne stare posude za brašno, kukuruz, žito, drvene posude za sir, sito, rešeto, čak i lepo ukrašene pogače. Iznad slanina koja visi na kukama, kobasice, kulen, venac belog luka... Na podu krpare, vuneni tkani ćilim, ovčija koža.

A tu je, kako kaže, i najveće blago čitavog tog tradicionalnog ambijenta - dečak i devojčica u narodnim nošnjama, (najmlađi učesnici sajma) koji razbacuju zrna kukuruza, gađaju se i smeju.

Naravno, pripremljena je i trpeza. Samo tradicionalna jela, delić onoga što smo isprobali na "Hedonizmu sa kamena": kukuruza, ljevuša, proja, slanina, kobasice, domaći kulen, sir iz mešine, sarma u raštanu, pršuta ,,slatko od smokava, orasi...

- Na štandu uz naravno prikaz i degustaciju dobre trpeze bio je čuveni kuvar Saša Mišić imali smo posetu na štandu iznad naših očekivanja. Počasno mesto na sajamskom pultu imala je knjiga koju sa mnogo ljubavi čuvam, knjiga o Duvnu, knjiga o mojim precima, knjiga o mojoj porodici. Kad god je pogledam setim se rečenice koju sam davno čula: Budimo dobri potomci da bismo bili dobri preci! - zaključuje Babićeva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti