• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegovo veličanstvo kapušnjik: Lepinjice punjene kiselim kupusom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što posebno fascinira kod kapušnjika, osim ukusa, naravno, jeste i činjenica da se priprema na vrlo jednostavan način, tako da ga mogu pripremati i manje iskusne domaćice

  • 1

Na 45. Međunarodnom sajmu turizma koji je održan u Beogradu u periodu od 22. do 25. februara 2024. godine posetiocima je predstavljena i jedinstvena manifestacija.

Već tri godine zaredom, Turistička organizacija opštine Vrbas u saradnji sa aktivom žena KUD Žetva i KUD Zavičajno vrelo organizuje ovu zanimljivu manifestaciju koja predstavlja gastronomske specijalitete tog kraja naše zemlje. Među specijalitetima posebno se izdvaja kapušnjik.

U pitanju je slana lepinja, čiji je ukus obogaćen kiselim kupusom, što joj daje posebno interesantan ukus.

Uz to, kapušnjik se priprema i vrlo jednostavno i brzo, a budući da je u pitanju posni specijalitet, to se mahom konzumira za Badnji dan i Veliki petak. Ipak, kako je za Ona.rs izjavila gospođa Kocana Kolesar iz sela Kucura, ovaj ukusni specijalitet se i u drugim danima nalazi na trpezi mnogih meštana.

Recept za kapušnjik

Ono što posebno fascinira kod kapušnjika, osim ukusa, naravno, jeste i činjenica da se priprema na vrlo jednostavan način, tako da ga mogu pripremati i manje iskusne domaćice. U nastavku predstavljamo recept za ovaj specijalitet.

Kapušnjik, Kapušnjik fest Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Sastojci:

  • 1 pakovanje svežeg kvasca
  • 400 ml vode
  • 800 g brašna
  • 400 g narendanog kiselog kupusa
  • soli po ukusu
  • malo šećera
  • malo ulja za testo
  • ulje za prženje

Posebno je važno kupus narendati na sitno i obavezno ga dobro ocediti.

Kapušnjik, Kapušnjik fest Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Priprema:

Usitnite kvasac i dodajte malo šećera, pa ga ostavite da nadođe.

Dodajte ostale sastojke i zamesite glatko testo, pa ostavite da nadođe.

Nakon što nadođe, odvajajte manje komade i od njih pravite loptice.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom, pa stavite preko pripremljeni kiseli kupus, a onda ponovo od tog testa oblikujte lopticu.

Potom svaku ponovo rastanjite oklagijom i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Dobro zagrejte ulje u tiganju i pržite sa obe strane.

Kapušnjik je toliko ukusan da se može konzumirati bez ikakvih dodataka. Uverićete i sami kada ga isprobate.

Više o Kapušnjik festu i receptu za pripremu ovog ukusnog, autentičnog specijaliteta možete pogledati u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako se naša novinarka snašla u pripremi švargle: Ona.rs u novom izazovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Zbunjena

    1. mart 2024. | 06:03

    Da li je toliko teško naglasiti da je u pitanju rusinski nacionalni specijalitet? To nije lokalni seoski specijalitet, pravio se za Badnje veče u rusinskom kućama po celoj Vojvodini i Slavoniji.

    Podelite komentar