Njegovo veličanstvo kapušnjik: Lepinjice punjene kiselim kupusom
Na 45. Međunarodnom sajmu turizma koji je održan u Beogradu u periodu od 22. do 25. februara 2024. godine posetiocima je predstavljena i jedinstvena manifestacija.
Već tri godine zaredom, Turistička organizacija opštine Vrbas u saradnji sa aktivom žena KUD Žetva i KUD Zavičajno vrelo organizuje ovu zanimljivu manifestaciju koja predstavlja gastronomske specijalitete tog kraja naše zemlje. Među specijalitetima posebno se izdvaja kapušnjik.
U pitanju je slana lepinja, čiji je ukus obogaćen kiselim kupusom, što joj daje posebno interesantan ukus.
Uz to, kapušnjik se priprema i vrlo jednostavno i brzo, a budući da je u pitanju posni specijalitet, to se mahom konzumira za Badnji dan i Veliki petak. Ipak, kako je za Ona.rs izjavila gospođa Kocana Kolesar iz sela Kucura, ovaj ukusni specijalitet se i u drugim danima nalazi na trpezi mnogih meštana.
Recept za kapušnjik
Ono što posebno fascinira kod kapušnjika, osim ukusa, naravno, jeste i činjenica da se priprema na vrlo jednostavan način, tako da ga mogu pripremati i manje iskusne domaćice. U nastavku predstavljamo recept za ovaj specijalitet.
Sastojci:
- 1 pakovanje svežeg kvasca
- 400 ml vode
- 800 g brašna
- 400 g narendanog kiselog kupusa
- soli po ukusu
- malo šećera
- malo ulja za testo
- ulje za prženje
Posebno je važno kupus narendati na sitno i obavezno ga dobro ocediti.
Priprema:
Usitnite kvasac i dodajte malo šećera, pa ga ostavite da nadođe.
Dodajte ostale sastojke i zamesite glatko testo, pa ostavite da nadođe.
Nakon što nadođe, odvajajte manje komade i od njih pravite loptice.
Svaku lopticu rastanjite oklagijom, pa stavite preko pripremljeni kiseli kupus, a onda ponovo od tog testa oblikujte lopticu.
Potom svaku ponovo rastanjite oklagijom i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
Dobro zagrejte ulje u tiganju i pržite sa obe strane.
Kapušnjik je toliko ukusan da se može konzumirati bez ikakvih dodataka. Uverićete i sami kada ga isprobate.
Više o Kapušnjik festu i receptu za pripremu ovog ukusnog, autentičnog specijaliteta možete pogledati u videu na početku teksta.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako se naša novinarka snašla u pripremi švargle: Ona.rs u novom izazovu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zbunjena
Da li je toliko teško naglasiti da je u pitanju rusinski nacionalni specijalitet? To nije lokalni seoski specijalitet, pravio se za Badnje veče u rusinskom kućama po celoj Vojvodini i Slavoniji.
Podelite komentar