• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sarmice od zelja po bakinom receptu: Ručak kao prvi vesnik proleća

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako god da ih pripremite biće ukusne, a sa ovim receptom ne možete da omašite

  • 0
Sarmice od zelja Foto: Shutterstock

Zelje, odnosno kiseljak, priznajemo - nije svima omiljena biljka kao zeleniš poput spanaća ili blitve. Ali opet, prolećne sarmice ne bi mogle ni da se zamisle da budu spremljene sa nekim drugim povrćem tako lepim kao sa - zeljem.

Mogu da se spremaju u rerni, da se kuvaju na šporetu, mogu da se spremaju u sopstvenom saftu ili da ih prekrijete sa smesom jaja i kisele pavlake ili sira. Postoje i brze sarmice od zelja, koje su sve samo ne sarmice.

Ipak, jedno je sigurno, kako god da ih pripremite, biće preukusne, sa današnjim bakinim receptom ne možete da omašite.

Sastojci za sarmice od zelja:

  • 1 veća glavica luka
  • 2 šargarepe
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1,5 kašika pirinča
  • 2 veze zelja
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 2 čena belog luka
  • ulje
  • 1 kašičica sirćeta
  • suvi biljni začin
  • biber prema ukusu
  • slatka začinska paprika

Priprema sarmica od zelja: 

Očistite luk i šargarepu, potom iseckajte na što sitnije kockice i propržite na ulju. U povrće dodajte mleveno meso i pirinač i dinstajte dok se meso ne ispži. Potom dodajte sve začine.

U duboku šerpu sipajte dosta vode i dodajte jednu kašičicu sirćeta i uključite da provri.

Dobro operite svaki list zelja i deblje delove drške skratite prema potrebi, a potom ubacujte jedan po jedan list u vrelu vodu i odmah potom pod mlaz vode da se ohladi.

Nakon što dobro ocedite listove svaki raširite na dasku i u širi deo stavite po jednu kašiku mesnog nadeva i savijte u sarmicu. U podmazan pleh ređajte sarmice jednu pored druge. Pomešajte kašičicu brašna i kuvani paradajz razblažen sa vodom, dodajte još jednu kašiku ulja i sa time prelijte sarmice.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i pecite ih oko 50 minuta, odnosno dok skoro sva tečnost ne ispari.

Servirajte toplo uz kašiku kisele pavlake.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za posne paprike sa heljdom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti