• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sveže voće i povrće uz zvukove bubnjeva i šoljicu crnog čaja sa mlekom: Dobro došli u ugandski restoran

Vreme čitanja: oko 3 min.

Povrće i voće koje oni koristi je sveže, doneto u kuhinju pravo iz bašte

  • 0

Restoran ugandanske kuhinje "Uganda connect" nudi neobične ukuse ekvatorijalnog područja Afrike.

Ekipa portala Ona.rs posetila je lokal u Bulevaru Vudro Vilsona i uživala u prijatnom ambientu, a imali smo prilike i da probamo neke od ugandskih specijaliteta.

Uganda se nalazi u centralnoj Africi. Ekvator je preseca napola, pa je broj sunčanih i toplih dana na godišnjem nivou veliki. To pogoduje uzgoju povrća, voća, čaja i kafe, a imaju sreću i da je zemlja bogata jezerima, što je idealna kombinacija za sveže namirnice, koje se koriste za pripremanje zdravih i ukusnih obroka.

Kad smo ušli u lokal, uslužio nas je Džeri, mladić od koga smo mnogo naučili o ovoj čarobnoj zemlji, njihovoj kulturi, hrani i napicima.

Prema rečima domaćina, iako su jedni od glavnih prizvođača kafe u  Africi, samo oko dva odsto ljudi iz Ugande je piju. To nas nije sprečilo da probamo jednu šoljicu i, mogu vam reći, bili smo fascinirani ukusom.

U kuhinji nas je dočekala nasmejana i vesela kuvarica Kamila, koja nam je pripremila dva jela karakteristična za Ugandu.

Prvo nas je podsetilo na nešto što su naše bake redovno pravile, ali bogato začinima i povrćem. U pitanju je bio pilav. Piletina, pirinač, krastavac, paprika, paradjz i začini sjedinili su se u preukusan obrok koji se prosto topio u ustima.

Drugo jelo ima čudno ime. Zove se Mystic Obibi. Rekli su nam da je naziv dobilo po mitskom stvorenju, ali je ta priča duga, pa smo se dogovorili da to bude nešto što ćemo ostaviti za sledeći put. U svakom slučaju, u pitanju je svinjetina, kuvana tokom noći, a kasnije ubačena u rernu na nekoliko minuta. Tako ostaje mekana i sočna ali dobija i onu hrskavost, koju svi volimo, na površini. Servira se uz pasirani avokadu, barbikju sos i preljute halapenjo papričice.

Šarenila nikada dosta, pa smo uz ova dva jela dobili i osvežavajuću salatu, punu povrća, a prelivenu limunovim sokom, što daje fantastičnu kiselkastu notu.

Ovo iskustvo upotpunio je i razgovor sa Džerijem, koji je kao pravi ambasador svoje zemlje sa nama podelio neke informacije o istoriji i kulturi Ugande. Glavna razlika između afričke i evropske kuhinje je u "kvalitetu" sastojaka koji se koriste za pripremu. Povrće i voće koje oni koristi je sveže, doneto u kuhinju pravo iz bašte. To je, kaže Džeri, velika prednost, jer sveža hrana sadrži mnogo više hranjivih materija od zamrznute, a i ukus je bolji.

Iako su veliki proizvođači kafe, Ugandanci najviše konzumiraju crni čaj sa mlekom. Ta kombinacija jeste zaostavština Engleza, čija su kolonija bili, ali nemojte da vas to zavara, niste probali ništa slično. Budući da je i mleko domaće, uzeto od specijalne vrste krava koje se gaje u Africi, gusto je i slatko. To sve daje poseban ukus, srevirano uz malo cimeta na vrhu.

Za kraj, imali smo prilike da probamo i posebna alkoholna pića koja podsećaju na džin. Ima više različitih vrsta, ali im je svima osnova ista - banane. U Ugandi možete pronaći više od 50 različitih vrsta banana. Koriste ih svuda i u svemu, pa čak i u slanim jelima ili alkoholu. Nažalost, u pićima ih nećete osetiti, ali ne brinite, ako volite "voćkaste" ukuse, ima svega.

Ostaje samo da vam kažemo da povedete voljenu osobu, člana porodice ili prijatelja u "Uganda connect" i zajedno doživite mirise i ukuse Afrike.

Kako je izgledala naša poseta restoranu Uganda Connect, pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pršutijada u Mačkatu: Proizvođači ponosni na nagrađene komade mesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti