Svaki veliki praznik prate i posebni kulinarski specijaliteti jer se domaćice trude da ukućanima posebno sladak učine praznični dan, naročito kada u kući ima dece. Veliki dan apostola Petra i Pavla - Petrovdan poznat je po kolačima od jabuka, najčešće "petrovača".
Kako je danas posni praznični dan, predlažemo recept od sastojaka koji će ispoštovati posni meni.
Sastojci:
za testo:
- 1 biljni margarin
- 100 g šećera
- 100 ml tople vode
- 1 vanilin šećer
za fil:
- 1,5 kg jabuka
- 100 g šećera
- 50 g griza
- malo cimeta
Priprema:
Umesite testo i ostavite ga da odmori.
Oljuštite jabuke, izrendajte ih, pa rukom iscedite višak soka.
Dodajte im ostale sastojek za fil.
Testo podelite na dva dela, u sredinu stavite pripremljen fil i pecite u plehu, na pek-papiru, na 200 stepeni.
Kada se kolač prohladi, po želji po njemu možete posuti šećer u prahu.
Poslužite ga uz kafu, limunadu ili drugi, vama omiljeni sastojak.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.